a

Pozivamo Vladu HNŽ na uvođenje mjera koje će uistinu spriječiti širenje virusa

Pozivamo Vladu HNŽ na uvođenje mjera koje će uistinu spriječiti širenje virusa

Ovim putem pozivamo Vladu HNŽ da prestanu ljudima stvarati nepotreban stres  protuzakonitim odlukama o zabrani kretanja i ponište odluku o zabrani kretanja između općina i uzmu vlast u svoje ruke. U protivnom, s prvim sljedećim radnim danom iskoristiti ćemo sva dostupna pravna sredstva nadležnim sudovima i podnijeti  kaznenu prijavu nadležnom Tužiteljstvu zbog počinjenih krivičnih djela, među ostalim i krivičnih djela protiv sloboda i prava čovjeka i građanina iz Glave XVII. Kaznenog zakona FBiH.

Jesu li kilometarske gužve, ljudi koji stoje izvan auta i raspravljaju na ulazima u Mostar sprječavanje širenja virusa? Jesu li redovi ispred zgrade MUP-a u Mostaru za izdavanje propusnica sprječavanje širenje virusa? Je li ograničenje do 5 osoba u crkvama, a neograničen broj u tržnim centrima sprječavanje širenja zaraze? Jesu „zapovijedi“ kojim se zapovijeda građanima, a ne vrijede za stranačke dužnosnike, rodbinu i kumove sprječavanje širenje virusa? Nisu!

Ponavljamo po tko zna koji put: Članak 108. Zakona o zaštiti i spašavanju na kojeg se poziva Civilna zaštita i na razini Federacije i Županija ne daje nikakve ovlasti Upravama CZ izdavati bilo kakve zapovijedi. Oni su operativno tijelo koje izvršava naredbe, a može samo zapovijedati SNAGAMA I SREDSTVIMA CIVILNE ZAŠTITE. Da je to tako, potvrđuje i Članak 29 Pravilnika o načinu rada stožera, na kojeg se također pozivaju iz Uprava za CZ, a koji izričito govori kako „stožer donosi odluke, zapovjedi i zaključke koji se tiču isključivo CIVILNE ZAŠTITE“.

Za situacije kada postoji opasnost od širenja zaraza postoji Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Članak 46 tog zakona jasno govori kako mjere ograničavanja kretanja može donijeti FEDERALNI MINISTAR ZDRAVSTVA, na osnovu epidemiološkog izvještaja FEDERALNOG ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVSTVO. Prema tome, suluda odluka o zabrani kretanja između općina unutar HNŽ-a je protuzakonita, jer nisu ispoštovane ove procedure. Suludost i izostanak bilo kakvog smisla odluke je najočitiji ako se uzme u obzir da žitelji okolnih županija mogu neometano ulaziti u HNŽ.

S toga, pozivamo Vladu HNŽ i ministra unutarnjih poslova Slađana Bevandu da vrate uzde vlasti županije u svoje ruke, povuku iz prakse nezakonite odluke koje prave veću štetu po građane i društvo od zaraze korona virusom.

HRS je na zadnjem proširenom kolegiju Skupštine predložio uvođenje prekršajnih kazni od minimalno 100 KM za sve one koji se ne pridržavaju epidemiološko-higijenskih zaštitnih mjera (ne nošenje maski, nepoštivanje prostornog odstojanja od drugih osoba, grupna okupljanja, itd.), kao i kazni pritvora/zatvora na one koji se ne pridržavaju mjera izolacije. Naravno, uvjet je da za kazne za sve vrijede jednako, a ne da stranački podobnici i rodbina bivaju izuzeti.

Ne možete se pozivati uvijek na „nedisciplinu pojedinaca“, a kažnjavati cijelo društvo. Uz to, medicinska struka govori kako je dapače poželjno boraviti na otvorenom, osobito na suncu, zbog generiranja vitamina D koji je esencijalan za imunološki sustav. Vi zabranjujete ljudima odlazak na selo i na otvoreno, stvarajući veću štetu putem stresa, anksioznosti i depresije, umjesto da pooštrite mjere epidemiološke zaštite i poštivanja higijenskih mjera.

Pozivamo još jednom Vladu HNŽ-a na djelovanje u skladu sa Zakonom i Ustavom te ponište protuzakonitu odluku o zabrani kretanja između općina. U protivnom, neće nam preostati ništa drugo nego s prvim radnim danom iza Uskrsa podnijeti kaznene prijave protiv Premijera, Vlade i Uprave CZ HNŽ-a, te pojedinačno tužiti Županiju za diskriminaciju i apsolutno proizvoljno ograničavanje slobode kretanja koje garantira Ustav BiH i međunarodni dokumenti koji se u BiH izravno primjenjuju.

GO Mostar HRS

Zašto Republikanci?

Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

Republikanski duh znači dosljedno poštivanje načela vladavine zakona, tj. načela po kojem svi, počevši od zastupnika i predstavnika vlasti, pa do naroda moraju biti podređeni istim zakonima. Glavna odlika republikanskog duha je jasno odricanje privilegija i usluga koje moćnici smatraju svojinom i ponudom prijateljima i klijentima. To je temelj svake nepravednosti i korupcije. Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

 

 

Pratite nas:
Slaven Raguz