a

PARLAMENT FBIH USVOJIO DEKLARACIJU SLAVENA RAGUŽA O UVOĐENJU MODERNIH TEHNOLOGIJA U IZBORNI PROCESA

PARLAMENT FBIH USVOJIO DEKLARACIJU SLAVENA RAGUŽA O UVOĐENJU MODERNIH TEHNOLOGIJA U IZBORNI PROCESA

Sve stranke članice Parlamenta FBiH, izuzev HDZ-a BiH, podržale su „Deklaraciju o uvođenju modernih tehnologija u izborni proces“ koju je predložio zastupnik HRS-a Slaven Raguž. Deklaracija je uspjela, makar trenutno, ono što se ovih dana čini nemogućim, a to je pomiriti stranke koje čine vlast (izuzev HDZ-a BiH) i sve stranke oporbe. Ovo je poruka i Središnjem izbornom povjerenstvu koje planira uvesti „Pilot projekt implementacije“ u malom broju gradova/općina za izbore 2024. da se implementacija uvede u svim gradovima/općinama, ali poruka i državnom Parlamentu da sve zakonski provede. Usvajanje ove Deklaracije, po ocjenama većine političkih subjekata, ali i predstavnika međunarodne zajednice, nakon Općih izbora 2022., je do sada najjači vjetar u leđa nastojanjima jačanja integriteta izbornog procesa.

HRS zadnjih mjeseci intenzivno radi na stvaranju političkog pritiska koji bi za rezultat imao uvođenje skeniranja otiska prsta, osobnih dokumenata i skeniranje biračkih listova na biračkim mjestima. Tehnologija je to koju već posjeduje Središnje izborno povjerenstvo i koju je prezentiralo na „Danu otvorenih vrata“. Razlog našeg angažmana leži u činjenici da se iste planiraju implementirati na nekih 64 općine/grada. Naša intencija je političkim pritiskom natjerati SIP i Parlament BiH da novu tehnologiju uvedu u svim jedinicama lokalne samouprave.
Budući da se sve to treba dogoditi u neizbornoj 2023. godini, zastupnik HRS-a Slaven Raguž je iskoristio prigodu jedne od zadnjih sjednica Parlamenta FBiH (vjerojatno zadnju) u 2023. godini za predlaganje usvajanja „Deklaracije o uvođenju modernih tehnologija u izborni proces“ na usvajanje u Parlamentu. Iako je većina političkih aktera, kao i predstavnika međunarodne zajednice bila više nego skeptična da ćemo u tome uspjeti, sudeći po itekako zategnutim političkim odnosima trenutno na razini Federacije i sudeći po itekako otegotnim okolnostima u kojima radi Parlament FBiH, na kraju se uspjelo.
Najveći pokušaj opstrukcija i političkog dezavuiranja došao je od strane HDZ-a BiH koji je, tvrdeći da zastupaju stavove HNS-a BiH, uložio napore onemogućavanja konsenzusa oko ove Deklaracije. Međutim, činjenica da su zastupnici HDZ-a 1990, HNP-a i HSS-a podržali Deklaraciju, zbog čega im zahvaljujemo, pokazalo je kako HDZ BiH nije zastupao stavove HNS-a iza kojeg se pokušao skriti, nego svoje. Neka ide njima na čast što su pokazali još jednom tko najviše profitira od izbornih malverzacija i kome je u cilju da se ništa po tom pitanju ne popravi. Uostalom, HRS zbog njih i radi politički pritisak da se već na Izborima 2024. uvede moderna tehnologija na svim biračkim mjestima.

Činjenica je da korupcija u BiH počinje i završava na izborima. Apsolutno nitko nema povjerenja u izborni proces, pa i povjerenje javnosti počinje i završava na izborima. Ukoliko se ništa ne promijeni, na svim budućim izborima će glasovati isključivo priležnici vladajućih stranaka, dok svi ostali neće uopće izlaziti na glasovanje iz znanja kako njihov glas ništa ne vrijedi. Moramo vratiti povjerenje javnosti u izborni proces, jer je to jedini način promjene ovog društva na bolje. HRS je pokazao kako se i sa samo jednim zastupnikom u Parlamentu FBiH može biti pokretač tih promjena. Nastavit ćemo se boriti za integritet izbornog procesa i uvođenje modernih tehnologija u isti, već na izborima 2024. Čekati Opće izbore 2026 je više nego kasno.

Zašto Republikanci?

Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

Republikanski duh znači dosljedno poštivanje načela vladavine zakona, tj. načela po kojem svi, počevši od zastupnika i predstavnika vlasti, pa do naroda moraju biti podređeni istim zakonima. Glavna odlika republikanskog duha je jasno odricanje privilegija i usluga koje moćnici smatraju svojinom i ponudom prijateljima i klijentima. To je temelj svake nepravednosti i korupcije. Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

 

 

Pratite nas:
Slaven Raguz