a

RAŠID-NEVENKOVA STOJA

RAŠID-NEVENKOVA STOJA

Posljednjih dana po medijima se redaju predstavnici Vlade HNŽ koji se slavodobitno hvale iznosima „pomoći“ za školovanje i neuposlene. Kao da iz svoga privatnog džepa novac daju, a ne samo mali dio novca proračunskih korisnika, od suficita koji je rezultat rasta cijena i visoke inflacije. No, kakva je stvarna priroda tih sredstava, koliko su iskrene njihove namjere, na svojoj koži ovih dana osjećaju oni koji uistinu moraju davati novac iz svoga džepa, a to su roditelji djece koja polaze u školu.

 

Ponajbolje to znaju roditelji srednjoškolske djece koja su primorana plaćati upisnine u iznosu od 25 KM koji je definiran protuzakonito. Škole na protuzakonit način i krajnje netransparentno dobivaju visoke iznose gotovinskog novca čija krajnja destinacija je nepoznanica.

Upisnina, jednako kao i ostali prihodi, primjerice, od izdavanja sala, davanje uvjerenja, itd. tretiraju se kao „vlastiti prihodi“. Oni se moraju trošiti sukladno zakonu o proračunima, odnosno, Uredbi o vrsti vlastitih prihod i načina i rokova raspodjele. Uredba je jasno definirala način uplate/utroška ovih sredstava koji jasno kaže kako se iste moraju „evidentirati“ putem „naloga za uplatu vezano za prikupljanje vlastitih prihoda“, kako bi se isti kasnije mogli trošiti sukladno zakonu, isključivo namjenski.

Roditelji djece koja pohađaju srednje škole plaćaju upisninu u iznosu od 25 KM po djetetu za upis djece u sve razrede. Taj iznos nije definiran Pravilnikom, a ono što je najvažnije jeste da se prikuplja protuzakonito, budući da škole roditeljima ne izdaju nikakav vid uplatnice niti potvrde o uplati. Kako bi dokazali ovo što pišemo, na izričit zahtjev roditelja jedne mostarske srednje škole, škola je napisala priznanicu koja, naravno, ne zadovoljava niti minimum zakonskih standarda o evidentiranju prihoda. Po informacijama koje smo dobili od roditelja svih mostarskih srednjih škola, niti jedna škola ne izdaje potvrde o uplati.

Čemu škole uče našu djecu, kakav primjer daju ako ovako otvoreno i na ovakav način krše zakonske norme? HRS je u više navrata, što u Gradskom vijeću Grada Mostara, što u Skupštini HNŽ-a otvarao temu netransparentnosti financijskog poslovanja obrazovnih i kulturnih institucija. Tražili smo inspekcijske nadzore, nadzore interne revizije koje su potvrdile sve ovo što mi godinama govorimo.

Na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara vijećnici HRS-a će, ne samo tražiti da se cijela ova netransparentnost istraži, nego ćemo tražiti i odgovornost Odjela za društvene djelatnosti grada čiji nemar i neodgovornost ne poznaje granice. Što se tiče resornog ministra i premijera, na njihova predizborna naslikavanja ovih dana s predizbornih 100 KM, šaljemo im četiri spomenute potvrde o uplati dobivene nevoljko i ponavljamo, na izričit zahtjev roditelja. To vam je ta pro-natalitetna politika!?

Gradski odbor HRS-a Mostar

Zašto Republikanci?

Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

Republikanski duh znači dosljedno poštivanje načela vladavine zakona, tj. načela po kojem svi, počevši od zastupnika i predstavnika vlasti, pa do naroda moraju biti podređeni istim zakonima. Glavna odlika republikanskog duha je jasno odricanje privilegija i usluga koje moćnici smatraju svojinom i ponudom prijateljima i klijentima. To je temelj svake nepravednosti i korupcije. Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

 

 

Pratite nas:
Slaven Raguz