a

BIT ĆE ONA OPET… UNATOČ PODRUMAŠIMA I TITOISTIMA

BIT ĆE ONA OPET… UNATOČ PODRUMAŠIMA I TITOISTIMA

Danas se navršava 29 godina otkad je Hrvatska zajednica Herceg-Bosna prerasla u Hrvatsku Republiku Herceg-Bosnu. HZ HB pa kasnije HR HB nastala je kao izraz i čežnja hrvatskog naroda u BiH za obranom od agresora koji su Hrvate nastojali maknuti iz BiH u potpunosti ili u velikoj mjeri. Jedini razlog zašto to nije provedeno je hrabrost i žrtva hrvatskih branitelja. Ti hrabri ljudi odvažno su stali u obranu svog doma, djedovine i obitelji. Dva druga naroda u BiH koji su u Hrvatima vidjeli smetnju nisu uspjeli sprovesti svoj plan.

 

Naši branitelji sigurno se nisu borili i ginuli bez ideala. Jesu li ovo što imamo danas sanjali i jesu li se za to borili? Jesu li se borili za to da su prvi polagači vijenaca na današnji dan podrumaši, popravljači JNA aviona, kleptomani, Jugoslaveni i komunisti? Jesu li se borili za to da se u javna poduzeća zapošljava po stranačkoj iskaznici ili po struci i kompetencijama? Jesu li se borili za to, da hrvatska vlada šalje hrvatske policajce na hrvatske žene i starce koji se bore da zaštite svoje prirodne resurse? Jesu li se borili za najskuplje semestre u jedinom javnom učilištu na hrvatskom jeziku? Jesu li se borili za različite zakone pripadnicima HVO-a i Armije BIH? Jesu li se borili dijeljenje poljoprivrednih poticaja po podobnosti ili radu i zalaganju? Jesu li se borili da nezaposleni primaju 100 KM mjesec dana pred izbore?

 

Svatko za sebe može odgovoriti na ova pitanja, odgovori nisu teški!

 

Neki će reći, nije ovo dan da se o ovim stvarima govori na ovaj način. E nije tako, baš je ovo taj dan na koji se ovome svemu mora govoriti. Ne treba, nego se mora govoriti, jer smo dovedeni u situaciju da smo zbog nestručnog i primitivnog načina vođenja politike gotovo obezvrijedili svu žrtvu i borbu naših branitelja. Na pragu smo gubljenja konstitutivnosti i pretvaranja u nacionalnu manjinu. To se izborilo u ratu, a sad postoji opasnost da nam se to dogodi u miru. Zar su za ovo ginuli naši branitelji?

 

Za sve nabrojano nije nam krivo samo političko Sarajevo, kojem je to bio i ratni cilj. Krive su nam naše političke elite koji u miru nisu učvrstili konstitutivnost, a nisu to učvrstili jer su brinuli o svojim vilama, autima, vikendicama, kućama po moru i sličnom. To je njima fokus i primat, a ne narod i konstitutivnost.

 

Zato narode, baš na današnji dan razmislite o ovom svemu.

 

Uskoro ćemo imati izbore, da bi hrvatski narod u BiH ponovo bio ravnopravan i konstitutivan, voditi ga trebaju hrabri i stručni političari, oni koji su to radili do sada pokazali su što im je fokus i interes, ni 1000 položenih trobojnih vijenaca ne mogu prikriti njihov nerad i nebrigu za hrvatskog čovjeka u BiH.

Idemo hrabro dalje, ništa nije izgubljeno, još možemo stvoriti društvo o kojem su u rovovima sanjali naši branitelji!

 

Slavko Zovko, politički tajnik HRS-a

Zašto Republikanci?

Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

Republikanski duh znači dosljedno poštivanje načela vladavine zakona, tj. načela po kojem svi, počevši od zastupnika i predstavnika vlasti, pa do naroda moraju biti podređeni istim zakonima. Glavna odlika republikanskog duha je jasno odricanje privilegija i usluga koje moćnici smatraju svojinom i ponudom prijateljima i klijentima. To je temelj svake nepravednosti i korupcije. Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

 

 

Pratite nas:
Slaven Raguz