a

SDAOVSKO LICEMJERJE I HDZOVSKO SEBELJUBLJE

SDAOVSKO LICEMJERJE I HDZOVSKO SEBELJUBLJE

Politika bošnjačkih političkih elita kroz zadnjih tridesetak godina pokazala se često, veoma često dvoličnom. Ta dvolična/licemjerna politika u pravilu je, zbog nesposobnosti i sebeljublja hrvatskih političkih elita išla na štetu Hrvata. Primjeri za to su brojni, ovim putem izdvojit ćemo ih nekoliko.
Prvi ide 30-ak godina u prošlost, odnosno u vrijeme Domovinskog rata, gdje je Alija Izetbegović kao lider SDA i Bošnjaka igrao dvostruku igru. Od njegovog dolaska u Polog i davanja podrške Hrvatima, a još više Hrvata njemu, preko sporazuma s Karadžićem do Splitskog sporazuma, koji je omogućio oslobađanje dijelova BiH od srpskih agresora. Znači tadašnja Alijina, odnosno bošnjačka politika, bila je dvostruka igra ovisno o interesima Bošnjaka, neovisno i/ili na štetu Hrvata.
Alija to sve nije niti krio, jer je nakon rata u svojim memoarima navodio da je laž politička poluga koja često može poslužiti u svrhe i za interes naroda kojeg zastupaš. Alija je to vješto koristio kako u samom ratu tako i nakon njega.
Sličnu politiku nastavlja i njegov sin Bakir Izetbegović koji je u ožujku 2020. potpisao Mostarski sporazum gdje je osigurao nacionalne kvote u Gradskom vijeću Grada Mostara jer je Bošnjaka manje u Mostaru od Hrvata, a da to isto ne želi provesti u Travniku, i ne podržava to isto u Federalnom ili državnom parlamentu.
Često u zadnje vrijeme SDA-ovski dužnosnici u medijima iznose tvrdnje kako je Daytonski sporazum, s nadkrovljujućim načelom konstitutivnosti – Apartheid. Ne mareći da je po tomu otac bošnjačke nacije Alija Izetbegović tvorac ili u najboljem slučaju (su)potpisnik tog Apartheida. Zanimljivo da im taj isti sustav s nacionalnim kvotama u Mostaru nije Apartheid. Znači dvojako shvaćaju Apartheid valjda ovisno jesu li u poziciji ”bijelca” ili ”crnca”.
Najnoviji primjer te dvostruke bošnjačke politike/igre je taj da se u posljednje vrijeme često u javnom prostoru spominje kako je Ustavni sud BiH proglasio zastavu hrvatskog naroda u BiH neustavnom. Time su de facto poticali upravo ovo što posljednjih dana gledamo da se zastave hrvatskog naroda u BiH skidaju sa spomenika, ispred crkava i sl. Iako ta presuda kao takva ne postoji!
Također javno pozivaju na poštivanje presude Ustavnog suda kako je termin ”županija” neustavan i kako je treba koristiti termin ”kanton”, iako ni ta presuda ne postoji kao takva već se presuda Ustavnog suda odnosi na naziv Herceg-bosanske županije. Sve ovo je dokaz kontinuirane dvostruke i štetne politike SDA jer taj isti SDA ne želi prihvatiti presudu tog istog Ustavnog suda iz presude ”Ljubić”.
Jedino što je gore od SDAovske dvoličnosti je nesposobnost i sebeljublje hrvatskih političkih elita. Koji sve to ne kuže ili ne žele skužiti jer se zadovolje novcem koji upravo s tom istom SDA izvlače iz proračuna i koriste za osobne koristi i probitke.
Dvostruka igra bošnjačkih političkih elita i sebeljublje hrvatskih političkih elita dugoročno štete svima! Sprječavaju transparentan i normalan rad institucija, kao i gospodarsko, ekonomski progres.
Međutim dolaze nove generacije koji kuže dvostruku igru bošnjačkih političkih elita kao i sebeljublje hrvatskih političkih elita i za obje te dekadencije imaju rješenje.
Hrvatski narod prošao je i opstao u puno težim društveno-političkim sustavima i situacijama pa ćemo tako i ovaj put, uvjereni smo!
Samo čim prije se trebamo osvijetliti i početi raditi, kontinuirano, pošteno i transparentno, još nije kasno!
Slavko Zovko, politički tajnik HRS-a

Zašto Republikanci?

Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

Republikanski duh znači dosljedno poštivanje načela vladavine zakona, tj. načela po kojem svi, počevši od zastupnika i predstavnika vlasti, pa do naroda moraju biti podređeni istim zakonima. Glavna odlika republikanskog duha je jasno odricanje privilegija i usluga koje moćnici smatraju svojinom i ponudom prijateljima i klijentima. To je temelj svake nepravednosti i korupcije. Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

 

 

Pratite nas:
Slaven Raguz