a

POTEMKINOVO ZAJEDNIŠTVO I POTEMKINOVA OPORBA

POTEMKINOVO ZAJEDNIŠTVO I POTEMKINOVA OPORBA

Grigorij Aleksandrović Potemkin, feldmaršal i kasnije ministar rata Katarine Velike, neki govore i njen suprug, bio je namjesnik Krima i područja koja su danas dio Ukrajine gdje se vode najveće borbe. Te teritorije su osvojili od Otomanskog carstva i 1787. g. Katarina Velika se zaputila posjetiti ta područja kako bi se uvjerila u njihov razvoj.
Legenda kaže kako je Potemkin zapustio ta područja, ali prije dolaska carice dao izgraditi samo pročelja seoskih kuća od kartona, šarenih fasada, angažirajući seljake da, sa stokom, glume prosperitet i blagostanje. Dao je čak i obojiti ribarske brodove u boje ratne flote, predstavljajući je flotom Sevastopolja.
Kasnije se ispostavilo kako je to sve bila legenda, jeste Potemkin zapustio ta područja, ali nije gradio kuće od kartona, nego samo naredio farbanje pročelja kuća i seljake natjerao da glume prosperitet. Legenda o „Potemkinovim selima“ je u biti „uveličavanje“ jednog engleskog diplomate koji uopće nije posjetio te krajeve „Nove Rusije“. No, ostala su Potemkinova sela kao pojam u povijesti kada su se često uistinu gradila sela od kartona.
Prije par tjedana srećem jednog hdzovskog operativca, inače dobrog poznanika. Pita me „imamo li viška potpisa, treba mu za jednu stranku?“. Za one koji manje znaju, za prijavu na izbore potrebno je skupiti određen broj potpisa, ovisno o razini za koju se natječe i potrebno je uplatiti taksu koja se kreće od 10 000 KM do 25 000 KM.
Rok predaje je definiran Pravilnikom. Jednom kada se potpisi predaju, SIP može, npr. iz razloga nepravilno upisanih podataka ili sl. odbiti određeni broj potpisa te naložiti dopunu u roku od 48 sati. Mnogi, s toga, predaju dovoljan broj potpisa, ali ostave višak za slučaj da SIP vrati prijavu kao nepotpunu, pa da se ne mora dodatno skupljati. I tako pita „operativac“ imamo li mi viška, jer je „čuo kako smo mi jedini uz HDZ BiH predali regularnu prijavu, s valjanim brojem pravih potpisa i samostalno plaćajući taksu…pa ako je ostalo viška, neće nam trebati“.
Pitam ja njega „za koga to skupljaš?“. Smiješeći se ne htjede priznati, ali reče kako je ????? ???? (???? ?? ????? ?????????? ? ??????? ???? ??????? ?̌????́?, ??.?.) ??????? ???? ????????? ???-?. ?????? ???? ? ??????? ???????, ?????? ?? ???????? ???, ?????? ?? ?????? ??? ????̌???? ???????, ?????? ??? ????̌????, ? ?????? ? ?????? ? ????̌???? ???????.
TAKO JE HDZ BIH PRIJAVIO UKUPNO 12 STRANAKA ZA IZBORE. Kada se pogleda popis, vrlo lako se može vidjeti kako se u ogromnoj većini slučajeva radi o strankama koje ne mogu organizirati omanji stranački domjenak, ali koje su, nekim čudom, nakon godina neaktivnosti uspjele kod naroda probuditi entuzijazam, ????????? ????? ???? ??????? ? ???????? ????? ?? ?? ??? ??.
Prevedeno u broj potpisa, to znači da je oko 80 000 Hrvata dalo potpis za prijavu neke stranke za izbore. Skoro pa svaki drugi Hrvat s pravom glasa. HRS je, od Orašja do Neuma, potpise prikupljao javno, na trgovima, prometnim ulicama, krajnje transparentno. Naravno, samostalno smo uplatili i taksu za prijave.
Osim nas i, naravno, HDZ-a BiH koji je prikupljao potpise za Predsjedništvo, nitko to nije radio na transparentan način. Ostalima je dio ili sve odradio baš HDZ BiH, što je u jednom gostovanju na televiziji javno i priznala njihova visokopozicionirana dužnosnica.
Dva su odgovora na pitanje zašto je HDZBiH ovo uradio. Prvi je političke naravi. Mora se stvoriti dojam „svehrvatskog zajedništva“. Kako bi dragi tata rekao „sveti zavjet zajedništva“ iznad svega. To što se to zajedništvo radi sa strankama koje praktično ne postoje je manje bitno. Kao što smo najavljivali još prošle godine, HDZ organizira najmanje dva koalicijska bloka. Jedan kojeg će predvoditi oni, drugi koji će biti sastavljen od HDZ-ove oporbe (bitna razlika od pojma „oporba HDZ-u“), a koje će činiti stranke poput 90ke, Pomaka i ne znaju ni oni više kojeg HSP-a.
Sudeći po broju prijavljenih stranaka, nije isključen i treći „oporbeni“ blok gdje će se okupiti i bivši Platformaši, jer je i njima „dragi tata“ pomogao s prijavom. Drugi razlog zašto se išlo u ovo je praktične naravi. Registracijom 12 političkih subjekata, HDZ BiH je dobio ogroman kapital za malverzacije preko biračkih odbora, trgovinu sa strankama iz RS-a i Sarajeva. Tzv. reformama izbornog procesa koje je usvojio SIP, ovaj put će im biti malo lakše to raditi, tako da je svako mjesto u biračkom odboru biti vrijedno.
Još prije dva tjedna sve ovo smo uredno prijavili SIP-u, OSCE-u, OHR-u, itd. Naravno, ne očekujući apsolutno ništa, ali neka stoji napismeno, jer će dobro doći kada budemo dizali kaznene prijave. Očigledno se radilo o manipulacijama osobnim podacima osoba koje nisu potpisale za bilo koga, a sigurno je netko njihov potpis stavio u njihovo ime.
Koliko je tragikomična ta situacija, ponajbolje govori činjenica da je sami SIP na sjednici 03.06.2022. rekao kako imaju dokaze kako je minimalno 17 stranaka rabilo nevaljane potpise, ali su sve stranke uredno prijavljene na izbore. Toliko o „nelegalnom i nelegitimnom SIP-u“.
Da se razumijemo, ovo nije samo radio HDZBiH, nego sve jače bošnjačke i srpske stranke imaju „oporbene“ asove u rukavu čiju su prijavu sponzorirali. No, nas to ne zanima, jer HRS ne traži njihove glasove. Da aktualno političko vodstvo Hrvata samo dio truda kojeg ulažu u izborne malverzacije, kreiranje Potemkinovog „svetog zavjeta zajedništva“ i fiktivne, sluganske oporbe ulažu u stvarnu borbu za interese svoga naroda, gdje bi nam kraj bio.
No, na kraju svega, drago nam je što se i u ovome pokazalo tko u političku arenu ide neskrivenih interesa i namjera, transparentno, javno, uz bok svoga naroda. Tko djelima, po tko zna koji put, pokazuje da stoji iza onoga što govori i propagira. Nema se što drugo, nego zahvaliti HDZu i „dragom tati“ što je i s ovime pokazao tko je jedina alternativa politici koju vode. Samo neka nastave ovako, uštedit ćemo na kampanji.
Slaven Raguž, predsjednik HRS-a
PS. Ako nekoga zanima koga je sve HDZ prijavio i pomogao prijaviti, evo popisa stranaka HNS-a, izvučenog sa službene stranice SIP-a:
1. HKDU-BIH – HRVATSKA KRŠĆANSKA DEMOKRATSKA UNIJA BIH
2. HRVATSKA STRANKA PRAVA BIH
3. HDZ BIH-HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA BOSNE I HERCEGOVINE
4. HRVATSKA DEMOKRATSKA UNIJA BIH
5. HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA 1990-HDZ 1990
6. HSP DR ANTE STARČEVIĆ BIH
7. HRVATSKA STRANKA PRAVA HB I BOSNE I HERCEGOVINE
8. HSS STJEPANA RADIĆA
9. HRVATSKA SELJAČKA STRANKA – HSS
10. HRVATSKA NEZAVISNA LISTA
11. HRVATSKI SAVEZ HKDU – HRAST
12. HNP-HRVATSKI NACIONALNI POMAK

Zašto Republikanci?

Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

Republikanski duh znači dosljedno poštivanje načela vladavine zakona, tj. načela po kojem svi, počevši od zastupnika i predstavnika vlasti, pa do naroda moraju biti podređeni istim zakonima. Glavna odlika republikanskog duha je jasno odricanje privilegija i usluga koje moćnici smatraju svojinom i ponudom prijateljima i klijentima. To je temelj svake nepravednosti i korupcije. Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

 

 

Pratite nas:
Slaven Raguz