a

SLAVEN RAGUŽ SE U WASHINGTONU SASTAO S BIVŠOM BRITANSKOM PREMIJERKOM LIZ TRUSS

SLAVEN RAGUŽ SE U WASHINGTONU SASTAO S BIVŠOM BRITANSKOM PREMIJERKOM LIZ TRUSS

Velika Britanija i Nizozemska igraju veliku ulogu kada se radi o euroatlantskim integracijama BiH, ali i reformama koje BiH mora uraditi kada je u pitanju pristupanje istima. S jedne strane, Velika Britanija itekako ima utjecaj na djelovanje OHR-a, a s druge Nizozemska na pristupanje BiH EU, gdje je ova država jedna od onih koji se tome otvoreno protive.

To je bio povod sastanaka koje je predsjednika HRS-a u Washingtonu održao s bivšom premijerkom Velike Britanije Lizom Truss i nizozemskim europarlamentarcem Robom Roosom.

Reforma izbornog zakonodavstva, kao prvi korak u borbi protiv korupcije te zaustavljanje ruskog utjecaja na političke okolnosti u BiH moraju biti kratkoročni prioritet BiH. To je suština onoga što je Raguž prezentirao na ovim sastancima. Uz to, iskazao je zabrinutost zbog činjenice da EU ne vodi jasnu politiku prema BiH, da je s vremenom postala dio problema zbog kočenja reformi izbornog zakonodavstva, a osobito zbog povjerenja kojeg predstavnici EU daju, do srži, korumpiranim političkim liderima u BiH.

S Robom Roosom je dogovoreno kako će se ići s pitanjima i inicijativom prema Europskoj komisiji po pitanju reforme izbornog zakonodavstva, s fokusom na uvođenje modernih tehnologija u izborni proces, kako bi se natjeralo predstavnike EU u BiH da ne budu prepreka uvođenju demokracije u ovu državu.

Zašto Republikanci?

Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

Republikanski duh znači dosljedno poštivanje načela vladavine zakona, tj. načela po kojem svi, počevši od zastupnika i predstavnika vlasti, pa do naroda moraju biti podređeni istim zakonima. Glavna odlika republikanskog duha je jasno odricanje privilegija i usluga koje moćnici smatraju svojinom i ponudom prijateljima i klijentima. To je temelj svake nepravednosti i korupcije. Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

 

 

Pratite nas:
Slaven Raguz