a

Udruga po mjeri stranke

Udruga po mjeri stranke

Navikli smo da, s približavanjem izbora, niču stranački portali koji, uz brojne postojeće, šire hvalospjeve o vladajućoj stranci. No, najdraža stranka ovaj put ide korak dalje. Osnivaju udruge, bez sjedišta, adrese, web-a, koje veličaju mukotrpan rad i herojski, krvavo znojne postupke vlasti. Tako se javila izvjesna Udruga poduzetnika koja se „zahvalila Vladi na korona zakonu“.

Tzv. korona zakon u HNŽ-u pisan je i uvjerljivom većinom donesen (samo je HRS bio protiv) na temeljima zabrane rada gospodarskih subjekata, bez javne objave mjerljivih kriterija dodjele, čime su cijele gospodarske grane ostale uskraćene za subvencije i pomoć. Definiranje kriterija na osnovu (ne)ostvarenog prihoda, što je bio jedini logičan način definiranja pomoći poslodavcima i kojeg smo mi predlagali, kategorički je odbijen. Sam premijer Herceg je to priznao kao pogrešku na sjednici Skupštine HNŽ-a početkom listopada, jer su brojni poslovni subjekti uskraćeni bilo kakvih subvencija te su bili prisiljeni otpuštati djelatnike, što je bilo realno i za očekivati. Samo u listopadu u HNŽ-u je bilo 1119 službeno registriranih novoprijavljenih neuposlenih osoba.

Ovako napisanim „korona“ zakonom profitirao je samo jedan segment gospodarstva. Po procjenama analitičara samo 18% gospodarskih djelatnika je obuhvaćen ovim zakonom. Primjerice, samo je jedna kladionica dobila, 150 000 KM, a hotelska, poljoprivredna, tiskarska, medijska, autoprijevozna i dr. gospodarska grana izostavljena, jer im „djelatnost nije bila zabranjena“. Uz sve to, ogromna većina isplaćenih sredstava se samo vratila u proračunske fondove, tako da, kad se sve zbroji i oduzme, Vlada je iz proračuna subvencionirala proračun.

Pri samom definiranju „korona zakona“, bilo je bezbroj sugestija, kritika, prijedloga. HRS je uložio 11 amandmana, Udruženje poslodavaca FBiH i Gospodarska komora su imali svoje sugestije prije i kritike nakon donošenja zakona i isplate sredstava.

Stoga nam je više nego smiješno, dan prije službenog početka kampanje za izbore u Mostaru, čitati kako se izvjesna Udruga poduzetnika zahvaljuje Vladi na „korona zakonu“. Ne samo da im se zahvalila, nego i pohvalila transparentnost, iako nigdje i ni na kojem mjestu ne postoje objavljeni jasno mjerljivi kriteriji na osnovu kojih su novci dijeljeni, što je zakonska obveza.

Ovim putem molimo spomenutu „Udrugu poduzetnika Hercegovina“ da nam dostave adresu i odgovornu osobu/osobe. Nigdje vas ne možemo naći. Da vidimo o kome se radi, kako bismo adresu proslijedili brojnim gospodarstvenicima, onoj većini koja nije bila te sreće osjetiti zahvalnost prema Vladi HNŽ, da se ljudi uključe u rad Udruge. Očigledno nisu ni sve udruge iste, kao što nisu ni svi gospodarstvenici isti.

 

 

Silvio Bubalo
G.O. Mostar HRS

Zašto Republikanci?

Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

Republikanski duh znači dosljedno poštivanje načela vladavine zakona, tj. načela po kojem svi, počevši od zastupnika i predstavnika vlasti, pa do naroda moraju biti podređeni istim zakonima. Glavna odlika republikanskog duha je jasno odricanje privilegija i usluga koje moćnici smatraju svojinom i ponudom prijateljima i klijentima. To je temelj svake nepravednosti i korupcije. Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

 

 

Pratite nas:
Slaven Raguz