a

DISKRIMINACIJA HRVATSKIH DRŽAVLJANA S PREBIVALIŠTEM U BIH TEMA U HRVATSKOM SABORU

DISKRIMINACIJA HRVATSKIH DRŽAVLJANA S PREBIVALIŠTEM U BIH TEMA U HRVATSKOM SABORU

Na osnovu zastupničkog pitanja Nikole Grmoje ministru Davoru Božinoviću, aktualna diskriminacija hrvatskih državljana s prebivalištem u BiH biti će tema rasprave u Saboru RH. Grmoja je pitanje u proceduru dao na osnovu HRS-ove inicijative, čime se po tko zna koji put pokazuje da su zastupnici Mosta u Saboru RH jedini pravi i istinski zastupnici Hrvata koji žive van Domovine.

Da podsjetimo, Vlada RH je najavila popuštanje kontrolnih mjera za ulazak u RH iz BiH najkasnije 15.06., ovisno o epidemiološkoj situaciji. Unatoč krajnje pozitivnim epidemiološkim podacima, osobito u županijama s hrvatskom većinom, to se nije dogodilo. Primjerice, Njemačka od 13.06., a sve susjedne zemlje i ranije, dopuštaju ulazak bez potvrda o negativnim rezultatima na zarazu Covid 19. Hrvatska to nije napravila. Za sve one koji žele u Hrvatsku na dulje od 12 sati, a koji ili nemaju podataka o preboljenoj bolesti Covida 19 ili potvrde o cijepljenju, cijena ulaska u RH je u prosjeku 40 KM po osobi.

Diskriminacija pri ulasku u RH teško pada i ugostiteljima i hotelijerima u Dalmaciji koji ostaju lišeni svojih gostiju iz BiH, koji sve češće kao destinaciju biraju Crnu Goru, koja je otvorila svoje granice. Zanimljivo je što se u hrvatskim medijima nigdje ne može naići na njihove apele.

Uz to, ako se kao Hrvati s prebivalištem u BiH želite cijepiti u Republici Hrvatskoj do prije nekoliko dana se tražila potvrda o uplatama u Zavod zdravstvenog osiguranja RH. Ista se ne traži svugdje, ali još uvijek se na njoj inzistira u nekim općinama, kao što je to npr. Imotski. S druge strane, već mjesecima Srbija dopušta cijepljenje svima, bez obzira na državljanstvo i prebivalište.

Dakle, radi se o očiglednoj diskriminaciji hrvatskih državljana koji žive u BiH. Ne znamo radi li se o tome da nas aktualna vlast u RH počinje i službeno tretirati kao „istočne susjede“, kako je to jednom rekao Davor Božinović, ili o nečemu drugome. Ono što znamo jeste da je HRS uspio u svome nastojanju da preko jedinih istinskih zastupnika Hrvata van Domovine, a to su zastupnici Mosta, ovo pitanje stavi u raspravu u Saboru Republike Hrvatske.

Ovim putem se zahvaljujemo Nikoli Grmoji i Mostovim zastupnicima u Saboru što ostaju dosljedni u obrani interesa Hrvata, ma gdje god oni živjeli. Pozdrave upućujemo trima mumijama, zastupnicima „dijaspore“ izabranim iz 11. izborne jedinice. Sa velikim zanimanjem iščekujemo njihove doprinose raspravi na ovu temu, kada ona dođe na red.

HRS

Zašto Republikanci?

Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

Republikanski duh znači dosljedno poštivanje načela vladavine zakona, tj. načela po kojem svi, počevši od zastupnika i predstavnika vlasti, pa do naroda moraju biti podređeni istim zakonima. Glavna odlika republikanskog duha je jasno odricanje privilegija i usluga koje moćnici smatraju svojinom i ponudom prijateljima i klijentima. To je temelj svake nepravednosti i korupcije. Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

 

 

Pratite nas:
Slaven Raguz