a

Gospodo iz Vlade HNŽ-a, prebacite si cajke na online!

Gospodo iz Vlade HNŽ-a, prebacite si cajke na online!

Nakon brojnih koncerata cajki ovih dana, Petra Graše i druženja stranačkih dužnosnica i dužnosnika po mostarskim noćnim klubovima i restoranima, vidno zabrinuta Vlada HNŽ-a najavljuje dodatne restrikcije. Nakon današnje tiskovne konferencije predstavnika županijske vlasti, ne može se oteti dojmu da se sve nas svjesno pravi budalama.

 

Govore iz Vlade HNŽ-a kako su im „vezane ruke“ te ne mogu djelovati po pitanju poštivanja mjera, jer je sve na inspekcijama koje su odgovornost jedinica lokalne samouprave. Također, MUP ne može ništa, osim pisanja prekršajnih naloga od 500 KM. Zato će biti prinuđeni uvoditi dodatne restrikcije, poput online nastave i zabrane kretanja od 20.00, kao što je to slučaj u Sarajevu.

To jednostavno nije istina i oni to vrlo dobro znaju. Inspekcijske službe, formalno pravno, ne mogu ljudima pisati kazne zbog „nepoštivanja mjera“, zato što mjere, donesene na ovakav protuustavan način, nisu nikakav zakonski ili pravni propis. Ukoliko je neki inspektor i napisao kaznu zbog tog razloga, svi oni koji se izjasne za sudsko odlučivanje, dobit će parnicu na sudu. Iz istog razloga će pasti na sudu i prekršajni nalozi MUP-a napisani zbog „nepridržavanja mjera“.

 

Zašto niti inspekcijske službe, kao ni MUP ne mogu raditi ništa kada se radi „poštivanje mjera“?

Odgovor je dao Ustavni sud po apelaciji AP – 4076/20 koju smo mi svojedobno uputili, a koju je Vlada HNŽ-a i vodeće političke stranke u njoj ignorirala.

 

Sud je jasno dao do znanja da se tzv. „Kriznom stožeru dao preširok okvir djelovanja, bez adekvatne kontrole, što je dovelo u pitanje vladavinu prava“. Sud je naložio Vladama „parlamentarnu kontrolu, a potom i sudsku kontrolu postojanja i trajanja izvanredne situacije kako bi se izbjegle zlouporabe“. Ustavni sud je jasno dao do znanja da se zakonodavno tijelo, odnosno Parlament i/ili Skupština županije, moralo prethodno očitovati o nadležnostima, prijenosu istih na izvršnu vlast po pitanju restrikcija, odnosno postupanju u ograničavanju ljudskih prava.

 

Činjenica da se po noćnim klubovima u HNŽ-u fešta do dugo u noć, kao i činjenica da pojedine klubove i restorane zakupljuju i stranke za svoja druženja, a s druge strane najavljuju online nastavu i dodatne protuustavne restrikcije, pokazuje kako vlast u HNŽ-u smatra narod budalama. Ne samo narod, nego i Ustavni sud, budući da ignoriraju presude ove institucije i nastavljaju po ustaljenoj praksi.

 

HRS je u Skupštini HNŽ-a uputio inicijativu da se odvijanje školskih aktivnosti vrati po redovitom planu i programu te da se poslovanje pravnih subjekata vrati u normalne okvire, poštujući epidemiološke norme koje se moraju uskladiti sa ustavnim i zakonskim propisima. Godinu dana od pandemije je sasvim dovoljan vremenski period da se život i društvo organizira živjeti u postojećim okolnostima, kako se ne bi doveli u situaciju kakvoj smo danas, a to je da daleko veće štetne posljedice imamo od mjera zaštite od korona virusa, nego od samog korona virusa.

 

U slučaju da se obistine najave prebacivanja nastave na online platformu (koja također nije zakonski definirana) i uvođenje „policijskog sata“ od 20.00 sati, ne samo da ćemo ponovno ići sa apelacijom Ustavnom sudu, nego ćemo izići i na ulice. Gospodo iz Vlade HNŽ-a, prebacite si cajke on line!

 

HRS

Zašto Republikanci?

Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

Republikanski duh znači dosljedno poštivanje načela vladavine zakona, tj. načela po kojem svi, počevši od zastupnika i predstavnika vlasti, pa do naroda moraju biti podređeni istim zakonima. Glavna odlika republikanskog duha je jasno odricanje privilegija i usluga koje moćnici smatraju svojinom i ponudom prijateljima i klijentima. To je temelj svake nepravednosti i korupcije. Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

 

 

Pratite nas:
Slaven Raguz