a

GRABOVICA – TEŽAK ZLOČIN ONIH KOJI ‘NISU RADILI ZLOČINE’

GRABOVICA – TEŽAK ZLOČIN ONIH KOJI ‘NISU RADILI ZLOČINE’

Danas se navršava 30. godina od jednog od najgorih zločina nad Hrvatima u proteklom ratu koji je počinila Armija BiH.

Spomenuta vojska boravila je u Grabovici već neko vrijeme i prije samog zločina. Hrvati, domaćini su prihvatili goste, dok gosti nisu u dvije noći, 7./8./9. rujna 1993. upali u kuće domaćina i počeli ih nasumično ubijati, starce, žene, djecu.. odnosno sve.. sve one koje su zatekli, daleko od crte bojišnice.
Pripadnici Armije BiH u ta tri dana rujna 1993. godine ubili su ukupno 33 Hrvata sela Grabovica, od kojih se za još 17 traže posmrtni ostaci.
Dodatna bol obiteljima ubijenih kao i svakom nacionalno osviještenom Hrvatu, stvara činjenica da je za ovaj strašni zločin osuđeno samo pet pripadnika Armije BiH u prosjeku nešto više od 11 godina zatvora. Nalogodavci do današnjeg dana nisu odgovarali za ovaj zločin. Optuženi u Haagu po zapovjednoj odgovornosti Sefer Halilović oslobođen je zbog nedostatka dokaza o zapovjednoj odgovornosti.
Unatoč ovim presudama, svi smo svjedoci suludih, toksičnih i neprijateljskih komentara bivših lidera Bošnjaka kao i nelegitimnih predstavnika, ”kako je Armija BiH jedina vojska koja je pretrpjela zločine, a da na iste zločinima nije uzvratila”. Zbog ove i sličnih izjava koje negiraju i relativiziraju zločine Armije HRS je podnio više kaznenih prijava čije procese nestrpljivo iščekujemo. Ujedno to je prilika da se nove vladajuće većine pokažu drugačijima u praksi od svojih prethodnika i omoguće provedbu procesa koji već dugo stoje u ladici.
Također, ova tragedija je prilika i povod da najavimo aktivnosti koje ćemo poduzimati sljedećih mjeseci u vidu pritiska na pravosudne organe u BiH kako bi zločin u Grabovici, ali i brojni drugi neprocesuirani zločini nad Hrvatima u BiH napokon bili raskrinkani, krivci procesuirani i adekvatno kažnjeni. Jer, ponovno ćemo citirati generala Slobodana Praljka, samo će nas istina dovesti do pravde, a pravda do mira!
Pokoj vječni daruj im Gospodine!

Slavko Zovko

Zašto Republikanci?

Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

Republikanski duh znači dosljedno poštivanje načela vladavine zakona, tj. načela po kojem svi, počevši od zastupnika i predstavnika vlasti, pa do naroda moraju biti podređeni istim zakonima. Glavna odlika republikanskog duha je jasno odricanje privilegija i usluga koje moćnici smatraju svojinom i ponudom prijateljima i klijentima. To je temelj svake nepravednosti i korupcije. Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

 

 

Pratite nas:
Slaven Raguz