a

KOJEM POTPREDSJEDNIKU HRVATSKE VLADE HRVATI IZ BIH TREBAJU VJEROVATI

KOJEM POTPREDSJEDNIKU HRVATSKE VLADE HRVATI IZ BIH TREBAJU VJEROVATI

”Važni su nam zajednički projekti u području energetske sigurnosti i prometne infrastrukture koji povezuju dvije države, naše gospodarstvo i naše građane s kojima ćemo nastaviti kako bismo povezali naše gospodarstvo i naše građane… U srcu Hercegovine želim reći da Vlada (RH) stoji uz Hrvatski narod u BiH. To činimo snažnom političkom podrškom… jer je strateški cilj Vlade unaprjeđenje položaja Hrvata u BiH.”

Ovo su riječi potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske Tome Medveda od 8. travnja izrečene u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača u Mostaru.
Ovako kad čovjek to čita ili sluša ne čini mu se nimalo problematično, naprotiv hrvatskom čovjeku zvuči pozitivno, ohrabrujuće i obećavajuće. Međutim, samo dan ranije (7. travnja) drugi potpredsjednik Vlade RH Davor Božinović donosi, kao načelnik stožera, nove mjere, tj. zbog povoljne epidemiološke situacije u RH ukida gotovo sve epidemiološke mjere, pa tako i one vezane uz ulazak u RH. Novim mjerama dopušten je ulazak bez testa: Estoncima, Bugarima, Rumunjima, Belgijancima, Portugalcima itd. itd. ukratko, svima koji iz Schengena ili EU ulaze u RH, neovisno jesu li Hrvati.
Međutim jedna stara odredba i dalje ostaje na snazi. Naime od Hrvata iz BiH se i dalje traži već famozna kratica CTP (cijepljen, testiran, prebolio) ako će se zadržati duže od 12 sati u Hrvatskoj. To čovjeka ne bi čudilo da je danima prije te nove odluke Stožera u BiH dnevno po 6000-7000 novozaraženih, međutim taj dan i danima prije novih mjera u BiH je najčešće dnevno nekoliko desetaka zaraženih, dok je u RH približno tisuću.
Komu sada vjerovati, Medvedu koji govori o ‘prometnoj i gospodarskoj povezanosti Hrvatske i Hrvata u BiH’ ili Davoru Božinoviću koji samo dan ranije produžava nerazumne i ksenofobne mjere za Hrvate iz BiH.
Zdravom i domoljubnom mozgu neshvatljivo. Neshvatljivo!
Po stoti put spominjati već opjevanu nezainteresiranost ”mumija” u Saboru RH bilo bi gubljenje vremena. HRS je, nakon diskriminatorskih mjera Vlade RH prema Hrvatima u BiH, pokrenuo aktivnosti kod onih saborskih zastupnika koji bezrezervno dišu hrvatski, da se založe za ukidanje diskriminatorskih mjera pri prelasku granice.
Nikola Grmoja je već pokrenuo određene aktivnosti, koje će iznijeti i u Sabornici.
Vlada Andreja Plenkovića već je bezbroj puta pokazala kako joj u praksi nije stalo do Hrvata u BiH. Možda nekim mogu zamazati oči otkrivanjem tople vode i uvrštavanjem ustavnog pojma konstitutivnosti u nebitni i neobvezujući dokument zvani ”Kompas”, međutim nama ne mogu.

Slavko Zovko

Zašto Republikanci?

Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

Republikanski duh znači dosljedno poštivanje načela vladavine zakona, tj. načela po kojem svi, počevši od zastupnika i predstavnika vlasti, pa do naroda moraju biti podređeni istim zakonima. Glavna odlika republikanskog duha je jasno odricanje privilegija i usluga koje moćnici smatraju svojinom i ponudom prijateljima i klijentima. To je temelj svake nepravednosti i korupcije. Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

 

 

Pratite nas:
Slaven Raguz