a

Na žalost, HRS je (opet) bio u pravu

Na žalost, HRS je (opet) bio u pravu

Reakcija Visokog predstavnika i vraćanje procesa izbora gradonačelnika Mostara na početak pokazao je kako je HRS jedina politička opcija u gradskom vijeću koja je pokazala odgovornost što prema građanima grada Mostara, što nacionalnim interesima Hrvata u gradu Mostaru. Vraćanje procesa izbora gradonačelnika na početak dokaz je kako ostali vijećnici u gradskom vijeću ne shvaćaju odgovornost uloge koju su dobili i smatraju da su oni svrha samima sebi, a ne u službi građana. Pokazali su u praksi kako ne posjeduju osnovna znanja funkcioniranja i organizacije tijela u kojem djeluju.

Uz to, zbog činjenice da je HDZ BiH podržao protustatutarni zahtjev SDA, daje se mogućnost Koaliciji za Mostar i BH Bloku da se „kvalitetnije“ organiziraju i ovaj put zajedno ponude „probosanskog“ kandidata za kojeg će imati 18 ruku.

Podsjećamo, Klub HRS-a je vrlo jasno i nedvosmisleno, u više navrata, na konstituirajućoj sjednici g.v. Mostara vrlo jasno dao do znanja da pojedini zahtjevi izneseni od strane pojedinih vijećnika nisu u skladu sa Statutom i Zakonima te da će njihovo eventualno usvajanje dodatno zakomplicirati proces izbora izvršne vlasti u gradu Mostaru. Inzistiranje g. Salema Marića na protustatutarnom javnom glasovanju, u čemu mu je podršku dao ne samo HDZ BiH, nego i druge stranke je jedan od takvih slučajeva. Vijećnici HRS-a su, što za govornicom, što u razgovorima tijekom pauza, dali do znanja da će usvajanje ovakvog zaključka dovesti do reakcije OHR-a, jer se radi o protustatutarnom činu. Drugi vijećnici nisu imali sluha za to.

Što se dogodilo na kraju? Ona tragikomična predstava od konstituirajuće sjednice g.v. Mostara dobiva novi čin u svome scenariju i dodatno usložnjava ionako složen proces izbora gradske izvršne vlasti. Umjesto da se krenemo što hitnije baviti problemima Grada, komunalijama, Proračunom i drugim stvarima koje su najvažnije za građane Mostara, radi nestručnosti, neznanja i ganjanja osobnih interesa građani Mostara će morati gledati reprizu loše izrežirane predstave.

Ovim putem pozivamo sve političke subjekte i vijećnike na odgovornost. Građani Mostara su na izbore izašli birati ljude koji će biti u stanju rješavati nagomilane probleme ovog grada, a ne političke predstave. Pozivamo vas da u srijedu okončamo izbor gradske izvršne vlasti, izaberemo gradonačelnika, ma tko god to bio i krenemo raditi posao za koji su nas građani birali.

 

Silvio Bubalo
G.O. HRS-a Mostar

Zašto Republikanci?

Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

Republikanski duh znači dosljedno poštivanje načela vladavine zakona, tj. načela po kojem svi, počevši od zastupnika i predstavnika vlasti, pa do naroda moraju biti podređeni istim zakonima. Glavna odlika republikanskog duha je jasno odricanje privilegija i usluga koje moćnici smatraju svojinom i ponudom prijateljima i klijentima. To je temelj svake nepravednosti i korupcije. Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

 

 

Pratite nas:
Slaven Raguz