a

Želimo svu sreću suradnji HDZ-a BiH sa SDA u Mostaru

Želimo svu sreću suradnji HDZ-a BiH sa SDA u Mostaru

HRS je u više navrata vrlo jasno dao do znanja kako u radu g.v. grada Mostara nećemo ulaziti u bilo kakav vid koalicijskog djelovanja s bilo kojom strankom, a posebno je sa HDZ-om BiH. Ta stranka je u više navrata pokazala kako joj je stalo isključivo do interesa pojedinaca iz svojih redova, dok opći interes, kao i interes naroda kojeg predstavljaju, nije niti u drugom planu. Pripreme konstituirajuće sjednice to ponajbolje dokazuju.

Naime, po nekim najavama, razmatra se mogućnost stavljanja usvajanja Statuta Mostara kao jedne od točaka dnevnog reda na prvoj sjednici gradskog vijeća. To je u svojim medijskim istupima dao naslutiti i Dragan Čović, kao nastavak implementacije svog Sporazuma sa Bakirom Izetbegovićev po pitanju izmjena Statuta. Stavljanje Statuta kao točke dnevnog reda na konstituirajućoj sjednici, a da prethodno nisu formirana sva tijela i provedena javna rasprava nema nikakvog smisla i išao bi isključivo u interesu dviju vladajućih stranaka s ciljem cementiranja korupcije, nepotizma i netransparentnog upravljanja gradom Mostarom.

Dokaz da HDZ BiH, in primis, misli isključivo o svojim interesima imali smo ovih dana u Parlamentu Federacije gdje je ova stranka tražila da se Proračun grada Mostara za 2021. godinu usvoji u ovom Domu. Dakle, Sarajevo da nam odlučuje o utrošku sredstava?! Bez obzira što su održani izbori u Mostaru, bez obzira na Odluku Ustavnog suda iz 2013., oni i dalje inzistiraju na protuustavnom presedanu s kojim se odlučivanje o utrošku proračunskih sredstava Mostara odlučuje u političkom Sarajevu. I ovim putem postavljamo pitanje vodećim ljudima te stranke: zašto iste ustupke koje ste dali Sarajevu kada su Hrvati Mostara u pitanju, niste tražili zauzvrat u Travniku i mjestima gdje su Hrvati manjina?

 

HRS je na prošlim lokalnim izborima dobio potporu birača koji žele biti predstavljani od strane autentične i domoljubno osviještene hrvatske političke opcije. Opcije koja dokazano neće zloupotrebljavati ustavno-pravnu neravnopravnost hrvatskoga naroda za osobne i stranačke svrhe. Ponavljamo, nećemo ulaziti u bilo kakav vid koalicijskih sporazuma s bilo kojom strankom, osobito sa HDZ-om BiH, a to smo pokazali odbivši sve ponude kadrovske prirode. HDZ BiH se netom nakon izbora jasno izjasnio kako je njihov partner SDA i u tome im želimo svu sreću.

Po pitanju podrške kandidatima za gradonačelnika, od svakog pojedinačno ćemo na konstituirajućoj sjednici tražiti predstavljanje programa i plana djelovanja, sa dinamikom i rokovima. Žitelji Mostara moraju znati jasno i nedvosmisleno što budući gradonačelnik, tko god to bio, planira i namjerava raditi, kako bi ga se kasnije moglo pozvati na odgovornost. Sa svoje strane, definirali smo set programskih zahtjeva s kojim ćemo ići potencijalnim kandidatima za izbor gradonačelnika i naša podrška će ovisiti isključivo od prihvaćanja i dinamike realizacije istih.

S druge strane, ukoliko HDZ BiH u partnerstvu sa SDA budu inzistirali na dopunama najavljenog dnevnog reda, donošenju protustatutarnih zaključaka i dr., našu podršku neće dobiti nitko. Te dvije stranke imaju sasvim dovoljno ruku za donošenje svih odluka koje žele. Mi u tome nećemo sudjelovati.

 

Silvio Bubalo
G.O. HRS-a Mostar

                  

Zašto Republikanci?

Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

Republikanski duh znači dosljedno poštivanje načela vladavine zakona, tj. načela po kojem svi, počevši od zastupnika i predstavnika vlasti, pa do naroda moraju biti podređeni istim zakonima. Glavna odlika republikanskog duha je jasno odricanje privilegija i usluga koje moćnici smatraju svojinom i ponudom prijateljima i klijentima. To je temelj svake nepravednosti i korupcije. Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

 

 

Pratite nas:
Slaven Raguz