a

Otvoreno pismo: Hrvatima nije potrebna nikakva pomoć!

Otvoreno pismo: Hrvatima nije potrebna nikakva pomoć!

Valentin Inzko, Ured visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu
Nj. E. Johann Sattler, Ured specijalnog predstavnika Europske unije u Bosni i Hercegovini
Nj. E. Eric Nelson, Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini
Nj. E. Kathleen Kavalec, Misija OSCE u BiH

 

Poštovani,

 

izbori u Mostaru su do srži demaskirali činjenicu da u nas tzv. pojam građanske BiH nije ništa drugo nego sinonim za unitarističku bošnjačku nacionalnu državu. Trenutna ofanziva iz Sarajeva koja je kulminirala suludim i priglupim prijedlogom kojekakvog sporazuma o rotirajućem gradonačelniku to najbolje pokazuje. Nakon provedenih izbora, predlagati donošenje propisa koji bi se retroaktivno primjenjivali može samo netko tko uopće ne pozna Statut Grada ili ga ne želi uopće pročitati.

O čemu se u biti radi? Pojedini Mostarski „probosanci“, koji su se na konstituirajućoj sjednici preimenovali u „probosansko-hercegovce“ pokazaše svoje pravo, probošnjačko lice. Kako vjerojatnost izbora njihovog kandidata postaje manjom, oni postaju agresivniji  te, nakon kršenja Statuta, sada ne prežu ni od zlostavljanja zdravog razuma. Istina je što vam tvrdi g. Dragan Čović, da u Sarajevu i Mostaru trenutno vlada antihrvatska histerija, ali nije istina da je nama Hrvatima potrebna ičija pomoć tu. Mi se možemo nositi sami s njom. HRS je živući primjer za to.

Svakome tko je iole pratio rad gradskog vijeća više je nego jasno kako HRS jedini pokazuje političku odgovornost ne samo prema instituciji Vijeća, nego prvenstveno prema svojim biračima, ali i građanima grada Mostara općenito. Naš rad u Vijeću je najbolji dokaz da se Hrvati itekako mogu i znaju nositi sa probošnjačkom politikom.

Tražili su izmjene Statuta već na prvoj sjednici, dokazali smo da nije moguće. Tražili su javno glasovanje (kako bi u slučaju poraza mogli upirati prstom u „izdajnike“), mi smo govorili da takvo kršenje Statuta neće ići bez obzira na glasovanje većine za to, na kraju nije išlo. Tražili su dodatne kandidature, kao blef da ne dođe do prvog kruga glasovanja za gradonačelnika, misleći da se na to neće pristati. Vijećnici HRS-a su podržali i te dodatne kandidature, dajući prijedloge koji su omogućili da po drugi put svaki vijećnik može birati gradonačelnika i biti biran, iako pismo OHR-a o tome nije izričito govorilo. Unatoč tome, dio „probosanaca“, odnosno probošnjaka napušta sjednicu Vijeća pokazujući potpunu neodgovornost prema biračima i instituciji Gradskog vijeća.

Vijećnici svih stranaka mogu potvrditi kako HRS svojim djelovanjem u Vijeću doprinosi Statutarnom i Zakonitom radu Vijeća i predlaže rješenja kojim se omogućuju sva prava Vijećnika, bez obzira kojoj stranci ili narodu pripadaju. Možda je ponajbolji dokaz u prilog tome fotografija triju liječnika koju spominje Bakir Izetbegović, a koja je rezultat prijedloga vijećnika HRS-a.

Što svime ovim želim kazati?

Hrvati su dostojanstven, ponosan i hrabar narod. Narod koji, kad se stvari zakompliciraju i učine težima, zasuče rukave i djeluje, nalazi rješenja, a ne kuka i ne žali se. Sudeći po ponašanju aktualnog političkog vodstva, možda to ne izgleda tako, ali vjerujte da je to istina. Ukoliko „probošnjaci“ nastave sa destruktivnom politikom i onemogućavanjem rada Gradskog vijeća Mostara, naći ćemo valjan odgovor na to, kao i do sada.

S toga, ovo što vas ovih dana g. Dragan Čović poziva da nam pomognete, mi iz HRS ističemo da Hrvatima nije potrebna nikakva pomoć. Možda HDZ-u treba, Hrvatima nipošto ne. Hrvati u BiH nisu HDZ. Vi u BiH imate ulogu nadzora nad poštivanjem Ustava i mirovnog sporazuma, to je sve što se od vas može eventualno očekivati.

S druge strane, svjesni smo da, zbog činjenice da većina vas tijekom mandata nije izišla iz sarajevske čaršije i samo u prolazu povremeno posjeti druge dijelove BiH, vi uopće nemate stvarnu sliku stanja u BiH, pa često budete glasnogovornicima političkog Sarajeva. Vjerojatno je neki činovnik kojem ste baš vi nadređeni, autor ovog besmislenog prijedloga o rotirajućem gradonačelniku, možda čak isti onaj koji će vas briefirati o ovom pismu. Radi toga, ne može se očekivati pomoć od vas kada vi imate sasvim pogrešnu predodžbu države BiH kao takve.

Ono što se od vas može očekivati, ponavljam, jeste jedino da djelujete u svojstvu „vrhovnih tumača Sporazuma o civilnoj provedbi Mirovnog sporazuma“, ništa više. Za sve ostalo, mi Hrvati ćemo se snaći. Za HDZ ne znamo.

S poštovanjem,

 

Slaven Raguž

Zašto Republikanci?

Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

Republikanski duh znači dosljedno poštivanje načela vladavine zakona, tj. načela po kojem svi, počevši od zastupnika i predstavnika vlasti, pa do naroda moraju biti podređeni istim zakonima. Glavna odlika republikanskog duha je jasno odricanje privilegija i usluga koje moćnici smatraju svojinom i ponudom prijateljima i klijentima. To je temelj svake nepravednosti i korupcije. Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

 

 

Pratite nas:
Slaven Raguz