a

Odgovor na kontinuirane medijske napade na HRS

Odgovor na kontinuirane medijske napade na HRS

U posljednjih nekoliko dana HRS je bio predmetom više medijskih napada od strane stranačkih portala i lutaka na stožernom trbuhozborčevom dlanu, na koje nismo imali namjeru reagirati, no kako ne prestaju, jednostavno osjećamo potrebu javno se očitovati.

HRS je jasno dao do znanja kako postoji više razloga udaljavanja od HNS-a, no primaran je taj da ne želimo biti suodgovorni zbog činjenice što aktualna politička elita hrvatskog naroda u BiH ne pokazuje minimum osjećaja za opće dobro, domoljublje, političku dosljednost, niti ima ikakvu političku viziju. Sudjelovanje u vlasti nakon izbora bez izmjena izbornog zakona, glasovanje više puta za proračun Federacije, podrška Odluci o privremenom financiranju BiH, suradnja sa onima koji vrše političku agresiju nad Hrvatima u BiH, itd. pokazuju kako je hrvatska politika postala taocem bahatosti politike HDZ-a BiH koji tu istu politiku provodi pod krinkom HNS-a. Najave „akcija“ nakon 14.09., kada će biti kongres SDA ponajbolje dokazuju kako hrvatska politika u BiH nema nikakav smjer, viziju niti dosljednu strategiju. Slučaj propasti Aluminija Mostar, koji se mogao i morao izbjeći, je samo kap koja je prelila čašu. Poštujući instituciju HNS-a, sve što smo imali kazati na temu udaljavanja od aktualne politike HNS-a smo prvo rekli na sjednici Predsjedništva, u lice i svima onima s kojima se ne slažemo. Medijski napadi, pozivi na obavijesne razgovore u svojim tvrtkama, otkazi putem SMS-a i dr. što su posljednjih dana doživjeli članovi HRS-a dokaz su kako je ta odluka bila više nego dobra.

Dalje, u BiH je postala praksa komunikacije preko lutaka na dlanu glavnih trbuhozboraca. Vjerojatno da se ne poremeti „pozitivna kemija“. Princ Bakir, trbuhozborac, ima svoga lutka Željka Komšića, a stožerni trbuhozborac ima više njih koji se natječu tko će bolje migati ustima na stožerne misli. Posljednjih dana više njih govori kako je „HRS sitna lokalno zavičajna stranka“, ali koja je „duboko umiješana u izvlačenje novca iz Aluminijskog“. Ovim putem pozivamo sve lutke na stožernom dlanu, kao i samoga stožernog trbuhozborca da javno iznesu ne samo dokaze, nego i samo „rekla kazala“ argumente o „umiješanosti HRS-a u izvlačenje novaca iz Aluminijskog“. Ako je to profesionalni ugovor odvjetnika i dopredsjednika HRS-a Bevande kojeg su objavili stranački portali, onda bi se ipak morali malo bolje pripremiti. Koliko su vjerodostojni ti „dokazi“ ponajbolje pokazuje činjenica kako spomenuti članak gdje je to objavljeno nitko ne potpisuje i kako niti jedan iole relevantan medij to nije objavio kao informaciju. Bolje bi bilo upitati zašto ne postoje stručni ugovori sa čelnicima HDZ-a? Iz prostog razloga što nitko od njih ne radi u realnom sektoru i što bi, bez politike i stožerne pomoći, svi oni propali u roku od dan vremena na tržištu rada. Bevanda je u Aluminijskom radio kao stručna, ne stranačka osoba, bez ikakve odgovornosti od HRS-a i prema HRS-u. Bez obzira na to, pozivamo da se javno objave svi ugovori, osobito oni sa pet i više brojki, pa da javnost sama prosudi tko je „izvlačio novac iz Aluminijskog“, a tko ne.

Dobronamjerne lutke na stožernom dlanu podsjećamo kako za vrijeme najveće pljačke ovog poduzeća, učinjene od strane kriminalne Vlade Platforme, HRS nije niti postojao. Posljednjih 4 godine vladavine HDZ-a BiH, nebrojeno puta smo apelirali i, što javno, što internim dopisima, pozivali da SIPA i državne pravosudne službe uđu u Aluminijski i istraže sve moguće malverzacije, ali uzalud, jer se u dobra doba nastavilo gdje su ovi prethodni stali. Pozvali bi mi i županijsko tužiteljstvo, ali ono ima naviku gubljenja dokumenata putem, pa smo se zato orijentirali na državne institucije. Pozivamo ih i sada: uđite u financijske knjige Aluminijskog kombinata i istražite sve financijske tokove ovog poduzeća.

Bez toga sve aktivnosti „sanacije“ poduzeća koje se tobože sada rade, nemaju smisla. Dapače, sastanci kojekakvih kriznih stožera i medijski spinovi imaju za isključivu svrhu oprati i osvjetlati obraz stožerne stranke i njenog predsjednika nakon prosvjeda, nipošto spas poduzeća i brigu o  djelatnicima Aluminijskog. Gospodo, istražite prvo sav kriminal, neka svatko odgovara za počinjeno, makar to bio i predsjednik HRS-a, udaljite politiku iz Aluminijskog i strateški partneri će sami doći, neće ih morati tražiti Jelka Miličević nebuloznim izjavama za javnost.

Na kraju, ne možemo se ne osvrnuti na pisanja sarajevskih medija koji nas stavljaju u „novi hrvatski politički blok“. HRS nije nikada do sada, a neće ni u buduće ulaziti u bilo kakve blokove i dogovore sa strankama koje su bile dio ili podrška strankama Platforme i Alijanse. Prema tome, nema govora o bilo kakvim novim blokovima zajedno sa strankama koje su napustile HNS. Da nas zanima politika sinekura i zadovoljavanja osobnih interesa, davno bi mi imali delegate u Domu Naroda, zastupnike u Parlamentu Federacije, imali bi savjetnike po ministarstvima, ministre na županijskim razinama, članove i predsjednike upravnih odbora i sve drugo što nam je nuđeno. Mi smo jedini od hrvatskih stranaka samostalno izišli na prošle Opće izbore, nastaviti ćemo samostalno politički nastupati, pa makar nakon sljedećih izbora morali gasiti stranku.

Ovim putem pozivamo stranačke medije, kao i lutke na stožernim trbuhozborčevim dlanovima, da se nastave baviti HRS-om kao „zavičajno lokalnom, beznačajnom strankom“, jer nam ne mogu bolju reklamu raditi. Znamo kako je njima to obveza, jer, ne imajući drugih profesionalnih i stručnih vrlina, od toga im ovisi životna egzistencija, pa neka to bude u obostranu korist i njima, a i nama kojima svaka reklama dobro dođe.

Slaven Raguž
Predsjednik HRS-a

Zašto Republikanci?

Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

Republikanski duh znači dosljedno poštivanje načela vladavine zakona, tj. načela po kojem svi, počevši od zastupnika i predstavnika vlasti, pa do naroda moraju biti podređeni istim zakonima. Glavna odlika republikanskog duha je jasno odricanje privilegija i usluga koje moćnici smatraju svojinom i ponudom prijateljima i klijentima. To je temelj svake nepravednosti i korupcije. Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

 

 

Pratite nas:
Slaven Raguz