a

SULUDO JE DA HRVATSKI DUŽNOSNICI PODRŽAVAJU I GURAJU IDEJU LUKE NEUM

SULUDO JE DA HRVATSKI DUŽNOSNICI PODRŽAVAJU I GURAJU IDEJU LUKE NEUM

Na razini EU, ribolovni turizam je sinonim za održivi turizam na kojem zemlje poput Italije, Portugala, Španjolske i Grčke sve više fokusiraju svoju turističku ponudu. Zašto? Zato što ta vrsta turizma ostvaruje najbrži povrat investicije. Drugim riječima, ribari u posjetu, troše više od svih ostalih. To je prepoznala i Slovenija, koja u prosjeku od turizma godišnje prihoduje oko 3 milijarde Eura. Od toga, preko 300 milijuna Eura je ribolovni turizam. Više od Hrvatske.

 

Neumski zaljev, zajedno s Malostonskim, je more prve kategorije. To znači kako je voda tih zaljeva, kada su fekalne bakterije, teški metali, fitotoksini i dr. u pitanju, ispodprosječno zagađena (koga više zanima: https://www.edubrovnik.org/…/Strate%C5%A1ka-studija…). Zato tu, primjerice, može rasti iz uzgoja europska ostriga, koja se nigdje drugo u Europi ne može naći.

Umjesto ulaganja u održivi turizam, gdje je, ponavljam, povrat investicije najveći, kod nas se forsiraju MHE i, potiho, luka Neum.

Projekt „luka Neum“ nastala je za vrijeme Vlade FBiH saziva 2007.-2009. te se, unatoč odbijanju O.V. Neum, s njime prešutno nastavilo, uplatilo avansno 500 000 KM, dovelo 2010. turske ratne brodove, francuski brod, koji su napravili štetu koja se još uvijek u potpunosti nije sanirala.

Godine 2014. se pokušalo dovesti ponovo dva turska broda, ali tada smo u koordinaciji s nevladinim sektorom, vladajućim strukturama Hrvatske, ali i pojedincima iz hrvatskih tadašnjih struktura u vlasti, to uspjeli zaustaviti.

Dolazak kruzera, od kojeg će profitirati netko, Neum sigurno ne, znak je kako se reaktivira suluda ideja o luci Neum. Sudeći po reakcijama viših hdzovih struktura na dolazak kruzera, ideja je to u kojoj su itekako oni uključeni. Procedura dolaska to potvrđuje.

Kako su za medije rekli iz agencije koja je sve organizirala, dolazak u Neum je Kapetaniji najavljen još u ožujku. Oni su o tome obavijestili Federalno ministarstvo prometa (Hrvat na čelu), graničnu policiju (Hrvat na čelu), UIO, odnosno, carinu BiH, ispostava Neum (Hrvat na čelu) te u konačnici općinu Neum (također, Hrvat na čelu).

Dakle više od tri mjeseca se zna za dolazak ovog kruzera, kao što se ovih dana saznalo da krajem sezone je najavljen dolazak još jednoga. Uplaćene su sve takse, par desetaka tisuća eura, od kojih Neum najvjerojatnije neće vidjeti niti jednog. Svi zadovoljni. Osim Neumljana koji imaju gluhonijemu vlast i koji imaju tu sreću da se više razine iz „viših“ interesa igraju s njihovom sudbinom. Nitko iz Neuma nikada nije ni htio ni odobrio luku NU kojem smjeru bi morao ići turistički razvoj Neuma, pokazalo je par neumskih entuzijasta prošle jeseni. Preko društvenih mreža organizirali turnir u lignjolovu. Stvar koja je trebala biti čisto kvartovskog karaktera, postao je događaj koji je okupio više stotina barki iz cijelog juga Dalmacije. Van sezone, s malo htijenja, inventivnosti i rada, udahnuli dašak života u Neum. Pokazali svima u vlasti u kojem smjeru ići. Samo proširiti natjecanja na druge vrste ribolova, ubaciti se u kalendare europskih turnira. Baš kao što je to Slovenija uradila. Ili jedna Sardinija, koja daleko više dobiti ima od ribolovnog turizma, nego od elitnog. Ali sve uzalud! Netko gore iznad odlučio kako Neum mora biti luka, koja u sezoni mora provoditi kasaba turizam.

To je taj „pogled u budućnost“, kako slavodobitno kliče premijer Nevenko Herceg i uspješno položen test Olega Butkovića. Dragi Neumljani, što prosvjednici, što ne prosvjednici, poslije glasovanja nema kajanja!

Za ovaj prvi kruzer je kasno! Tko zna kolika će šteta za ekosustav biti. Što će biti s onim koji se najavio za kraj sezone, ne zna se. Ono što je sigurno jeste kako će HRS, nakon listopada, učiniti sve u svojoj moći da ovaj prvi kruzer koji je uplovio, bude i zadnji koji će uploviti u Neum. Zaustavili smo MHE na Buni, zaustavit ćemo i „luku Neum“.

Zašto Republikanci?

Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

Republikanski duh znači dosljedno poštivanje načela vladavine zakona, tj. načela po kojem svi, počevši od zastupnika i predstavnika vlasti, pa do naroda moraju biti podređeni istim zakonima. Glavna odlika republikanskog duha je jasno odricanje privilegija i usluga koje moćnici smatraju svojinom i ponudom prijateljima i klijentima. To je temelj svake nepravednosti i korupcije. Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

 

 

Pratite nas:
Slaven Raguz