a

Sve je isto samo njega nema: analiza prvih 100 dana „nove“ vlasti u Neumu

Sve je isto samo njega nema: analiza prvih 100 dana „nove“ vlasti u Neumu

Po političkom bontonu vlada prešutno pravilo da se novoj vlasti omogući 100 dana mira, da se povuku neki potezi. Dočekasmo i taj dan. Dati analizu nove kategorije nemara uistinu je teško, ne u smislu same analize, nego teškog srca.

Nakon izbora, probudila se nada, nada u neke promjene, jer mladi ljudi su zasjeli u fotelje. Nažalost, za naš Neum ova promjena nije za sada donijela ništa novo, naprotiv.  Neum je tražio promjene, ali kako to i obično biva kad je u pitanju HDZ, to kod njih ne prolazi. Čini se da niti neće. Barem ne promjene kakve narod, koji je poslodavac ovoj vlasti, očekuje.

Po prvim koracima i potezima nove vlasti vidimo da je legaliziran kriminal prijašnje garniture prihvaćanjem proračuna za 2018.g. i 2019.g., iako su nalazi revizije bili negativni i iako nikome nije bilo sumnjivo zašto se potvrda izvršenja proračuna za 2018. donosi u 2021.g. Dakle, kriminalne radnje na koje je upozoravala i revizija, nisu korigirane, niti sankcionirane, već su eto od ovog saziva vijeća, većinom vladajućih (hvala narodu ima ih, mogu kako hoće), usvojeni kao legalni. A novi proračun? Priča za sebe. Uglavnom, od predizbornog programa uvršten samo asfalt do kuća „zaslužnih“ glasača i po kojeg  vijećnika. Od svih amandmana HRS-a usvojen je samo prijedlog o prijevozu djece u školu.

A promjene? Promjene su goleme u obalnom pojasu, pa tako imamo par novih molova, koji baš fino upotpunjuju stihijsku gradnju priobalnih nebodera. Umjesto da načelnik zastupa one koji su ga izabrali, on zastupa megalomanske interese onih koji su ga postavili. Imamo i dobar dio obale predan u ruke privatnika, raznoraznih „netjaka“, na rok od 30 godina za iznos koncesije toliko mizeran, kao da se radi o nekoj zabiti, a ne području tik uz more. Dakle, županija opet svojim maćehinskim odnosom prema našem gradu radi na rasprodaji javnih površina sve, naravno, uz suglasnost naše lokalne samouprave.

„Nove“ ne zanima kome se koncesijom pogodovalo i kome su na 30 godina u bescjenje dali 2.500 m2 plaže u centru Neuma.  I znate tko je tomu kriv? Kaže novi načelnik on tu ništa ne može, tako im je njegov prethodnik obećao?! Tako da, ako ima vas građana sa neispunjenim obećanjima prošle vlasti, ova to i dalje ispunjava.

Na tom istom mjestu je prije par godina općina dala u najam 200m2 na razdoblje od 3 mjeseca za 40.000 KM, a sad su dali 2.500 m2 na period od 30 godina za 24.000 KM. Kome se na ovaj sramotan način pogodovalo i zašto, nova vlast odgovor ne želi dati odgovor. To što će koncesija trajati godinama iza njihovog mandata, to što se samim tim pogodovalo pojedincima, a proračun općine oštećen za  stotine i stotine tisuća maraka, njih to, izgleda, ne zanima.

Umjesto da proračunske rupe pune prihodima od koncesijskih naknada i iznajmljivanjem javnih površina, plan je stanovnicima Neuma povećati komunalne namete, jer se na nedavno održanoj javnoj raspravi o gospodarenju komunalnim otpadom općine Neum za razdoblje 2021.g. – 2025.g. spontano nabacivalo kako stanovnici Neuma plaćaju jednu od najnižih cijena i naknada.  Slučajno su zaboravili navesti da smo sigurno jedina općina u kojoj radnici ili dio radnika i javnih osoba ne plaćaju vodu, ni odvoz smeća.

Tko je barem jednom prošetao uz (sve užu i užu) obalu nije mogao ne primijetiti kako se i dalje najviše radova odrađuje od petka popodne do nedjelje navečer, jer eto javna je tajna da tada inspektori ne rade. Radnim danima su ionako previše zauzeti obilaskom građevinskih radova iznad magistrale, tako da ispod nemaju kad prohodati. S obzirom da se konstantno radi nasipanje obalnog pojasa mislimo da bi bilo pošteno, a HRS će to i predložiti na sljedećem OV,  da općina Neum uputi zahtjev za ponovnim mjerenjem površine mora, kao i površine kopna BiH. Kad se već nasipa i betonira obala da bar imamo točne informacije o stvarnoj površini države. I sami smo svjedoci da nam djeca uče krive informacije iz školskih udžbenika. Ako postoji i kakva nagrada za proširenje državnog teritorija bez ispaljenog metka, predlažemo da se s istom nagradi HDZ BIH Neum.

Iako smo u zadnje vrijeme navikli da se Neum u medijima spominje samo u rubrikama crne kronike,  u ovom periodu je bilo malo drugačije, jer smo mogli pročitati i vidjeti o školskim i sportskim uspjesima naših mladih, izvan granica Neuma, pa im ovim putem čestitamo i zahvaljujemo što nam pružaju nadu u neko bolje sutra. Želimo pohvaliti i načelnika za ostvarene kontakte s gradonačelnicima Beograda i Novog Sada, iako još ne znamo je li put bio zbog općeg ili privatnog dobra. Znamo da od turističke i bilo koje druge struke nitko nije išao s njime. Da ne bude da sve kudimo, eto tu ćemo ga pohvaliti. No, neka nam oprosti skepsu, budući da smo navikli od njegovih prethodnika i aktualnih stranačkih kolega da čim prođu Salakovac zaborave na svoje porijeklo i opći interes.

Naravno i dalje je ostala praksa zapošljavanja bez provođenja natječajne procedure tako da načelnik  „nastoji“ realizirati bar jedno predizborno obećanje, a to je da „bonus“ pri zapošljavanju imaju članske iskaznice. Zato su u HDZ upisali sve što su stigli, iskaznice se dijele kao pozivnice za vjenčanja. Ukoliko se, kojim slučajem, dogodi pa se natječaj i raspiše, kao primjerice za nadzorne i upravne odbore javnih poduzeća, traži se način kako isti poništiti, jer se jave bolji, ali bez iskaznice. To o poništenju tek trebaju objaviti. Ušli smo u mjesec travanj i od obećavanih natječaja za javne površine i javnog poziva za apliciranje za sredstva za sport i kulturu naravno još nema ništa, iako je rečeno da će biti u ožujku.

Uglavnom najveći problem s kojim se susrela aktualna vlast je bio saznati tko se krije iza pojedinih Facebook profila. Veći i od problema s navodnim dovoženjem medicinskog otpada iz Mostara i Širokog Brijega koji je, po ustaljenoj praksi, brzo zataškan.

Neum sve više postaje mjesto umirovljenika i HDZovaca. Mjesto komunalnog i urbanističkog nereda. Hoće li se uspjeti stati tomu u kraj, hoćemo li napokon krenuti govoriti o onome što se obećavalo pred izbore, a to je otvaranje radnih mjesta, podrška realnom sektoru itd. ne znamo. HRS će, u skladu s resursima, svoj dio odraditi, vladajuće strukture, teško. Odnosno, odradit će oni za sebe, što je više nego vidljivo iz prvih 100 dana „nove“ vlasti.

 

O.O. HRS-a Neum

 

Zašto Republikanci?

Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

Republikanski duh znači dosljedno poštivanje načela vladavine zakona, tj. načela po kojem svi, počevši od zastupnika i predstavnika vlasti, pa do naroda moraju biti podređeni istim zakonima. Glavna odlika republikanskog duha je jasno odricanje privilegija i usluga koje moćnici smatraju svojinom i ponudom prijateljima i klijentima. To je temelj svake nepravednosti i korupcije. Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

 

 

Pratite nas:
Slaven Raguz