a

TKO KAŽE DA SE NE MOŽE

TKO KAŽE DA SE NE MOŽE

Ovih dana i od predstavnika HDZ-a iz Hrvatske, a i ovog iz BiH u više navrata se čulo „bošnjački lobi u inozemstvu je očigledno jači“. Pogotovo nakon Bundestaga i Schmidta. Naravno da sam u izjavama za medije rekao „pa šta vi radite u Europi“. Pogotovo sam mislio na Grlića Radmana kojeg je iznenadio toliko negativan stav o Hrvatima u BiH u Njemačkoj, gdje je on btw bio veleposlanik!?
U tijeku je plenarna sjednica EU Parlamenta (European Parliament)gdje se odlučivalo i o Izvješću i preporukama Vijeću (Council of the European Union) i Komisiji (European Commission) po pitanju obrambene politike. Po očiglednom nalogu iz Sarajeva, Zeleni (European Greens) su pokušali uvaliti amandman o razmještanju Althea European Force in Bosnia and Herzegovina snaga u Brčko kako bi se „borili protiv srpskog separatizma“. U usmenim obrazloženjima govorili su o borbi protiv „etno-nacionalističkih retrogradnih politika“, što je upućivalo direktno i na borbu protiv Hrvata, jer je ovo „etno-nacionalisti“ praktično eufemizam za Hrvate u diplomatskom diskursu. Nešto kao kad komentatori na Areni, kad prenose utakmice Hrvatske, ne žele kazati „Hrvatska“, nego konstantno govore „domaćini/gosti“ ili „domaća/gostujuća reprezentacija“.
U glavnom, računali su na glasove ECR Group – Conservatives & Reformists in the European Parliament grupacije, jer su oni, skoro u pravilu, orijentirani protiv Rusije i ruskog utjecaja. Kako je ovo prezentirano kao „jaki ruski utjecaj“, računali su i na ECR. No, te ruke nisu dobili !
Šef odnosa ECR-a s BiH Ilčić Ladislav je uradio iscrpljujući briefing svima u Klubu zastupnika ECR-a. Njegov briefing je plod intenzivnih razgovora koje smo, paralelno s tim, imali zadnja dva dana. Ono što me najviše raduje, u svemu je bezrezervnu podršku imao svojih kolega iz ECR-a koji su nedavno bili u Mostaru i kojima smo u dva dana predstavili svu najveću problematiku političkih odnosa u BiH.
CIJELI KLUB JE, NA KRAJU, BIO PROTIV I AMANDMAN NIJE PROŠAO!
Osim, evo vidim na dnevnik.ba, nigdje o tome slova nisam pročitao! Da je kojim slučajem amandman prošao, sigurno bi svi mogući mediji u BiH slavili „još jednu pobjedu nad etnonacionalistima“.
Jednako kao što je slučaj u EPP – European People’s Party-u, i u ECR-u postoje zastupnici koji, iz nerazumijevanja, stave Hrvate iz BiH u negativan politički kontekst, slijedom jake propagande iz Sarajeva. Međutim, ono o čemu stalno govorim, kada se strancima ponude argumenti i činjenice, uz dosljedan stav, oni mogu postati itekako jaki partneri. Preduvjet je, naravno, da se zna koristiti argumentima i činjenicama i da dosljedno živiš politiku koju propagiraš. Kad je tako, onda se dogodi da, evo, cijela grupacija podrži tvoje sugestije.
Prema tome, gospodo iz sestrinskih stranaka, nije da se ne može i da su drugi jači. Može se itekako. Hvala Ladislavu, ali i hvala ekipi iz ECR-a. Dovest ćemo ih opet u Mostar i to u još većem broju.
Što se tiče ovih iz SDA – Stranka demokratske akcije, džaba ste ove Zelene učili kako se izgovara Brčko!

Zašto Republikanci?

Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

Republikanski duh znači dosljedno poštivanje načela vladavine zakona, tj. načela po kojem svi, počevši od zastupnika i predstavnika vlasti, pa do naroda moraju biti podređeni istim zakonima. Glavna odlika republikanskog duha je jasno odricanje privilegija i usluga koje moćnici smatraju svojinom i ponudom prijateljima i klijentima. To je temelj svake nepravednosti i korupcije. Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

 

 

Pratite nas:
Slaven Raguz