a

DELEGACIJA HRS-a U BRUXELLESSU – UVERTIRA POSJETI CHRISTIANA SCHMIDTA EU PARLAMENTU

DELEGACIJA HRS-a U BRUXELLESSU – UVERTIRA POSJETI CHRISTIANA SCHMIDTA EU PARLAMENTU

Delegacija HRS-a boravi ovih dana u Bruxellessu u posjetu institucijama EU-a. Tom prigodom su sudjelovali u nizu sastanaka i konferencija, gdje je domaćin bila grupacija Europskih konzervativaca (ECR) na čelu s Ladislavom Ilčićem.

Dana 30.11. u EU Parlament dolazi Christian Schmidt, koji će sudjelovati u radu Odbora za vanjske poslove. Delegacija HRS-a je, pored ostalog, predstavnike ECR-a u EU Parlamentu i u Odboru za vanjsku politiku informirala o nametnutim odredbama na Ustav Federacije, koliki je utjecaj istih na cjelokupne procese u BiH, a posebno koliko su nametnute izmjene izbornog zakona od strane Schmidta utjecale na činjenicu da su Izbori 2022. bili najkorumpiraniji u povijesti BiH.

Delegacija je upoznata s činjenicom da je Schmidt izbjegao i izbjegava riješiti glavne probleme u političkim procesima u BiH. U prilog tome govori ponajviše problem legitimnog predstavljanja na razini Predsjedništva, gdje je Hrvatima, izborom Željka Komšića bošnjačkim glasovima, ponovno pogaženo osnovno ljudsko pravo političkog predstavljanja. Koliko je Schmidt površno pristupio cijeloj priči oko izbornog zakona ponajbolje govori njegova tvrdnja kako je presuda „Ljubić“ s njegovim nametanjima provedena, što pravno gledajući jednostavno nije istina.Pored ostalih aktivnosti, HRS-ova delegacija sudjelovala je konferenciji o demografiji kao najvećem problemu hrvatskog naroda ne samo u BiH, nego i Hrvatskoj.

Posjet Bruxellessu samo je jedan u nizu aktivnosti koje je HRS poduzeo i poduzima po pitanju lobiranja za hrvatsko pitanje u EU institucijama i s ponosom možemo ustvrditi kako Hrvati BiH imaju sve više partnera u onome za što se zalažemo i čemu ciljamo u BiH. To je BiH po mjeri i hrvatskog naroda, BiH u kojoj nitko nikome neće moći nametati političke predstavnike i BiH u kojoj politika neće biti trgovina, nego rad za opće dobro.

Zašto Republikanci?

Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

Republikanski duh znači dosljedno poštivanje načela vladavine zakona, tj. načela po kojem svi, počevši od zastupnika i predstavnika vlasti, pa do naroda moraju biti podređeni istim zakonima. Glavna odlika republikanskog duha je jasno odricanje privilegija i usluga koje moćnici smatraju svojinom i ponudom prijateljima i klijentima. To je temelj svake nepravednosti i korupcije. Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

 

 

Pratite nas:
Slaven Raguz