a

HRS NA PREZENTACIJI U SIP-u: TRAŽIMO GLASANJE UZ OTISAK PRSTA I SKENIRANJE LISTOVA VEĆ NA IZBORIMA 2024.

HRS NA PREZENTACIJI U SIP-u: TRAŽIMO GLASANJE UZ OTISAK PRSTA I SKENIRANJE LISTOVA VEĆ NA IZBORIMA 2024.

HRS se već godinama bori za tehničke izmjene izbornog zakona u vidu skeniranja glasačkih listića i otiska prsta čime bi se smanjile izborne malverzacije. Jučer su javnosti u, sklopu dana otvorenih vrata Središnjeg izbornog povjerenstva, predstavljene nove tehnologije, dosta slične onima za koje se mi već godinama zalažemo. Izaslanstvo HRS-a bilo je jučer u Sarajevu i u SIP-u se upoznalo s predstavljenim tehnologijama.

Činjenica je da su prošli Opći izbori 2022. godine u BiH bili najnetransparentniji izbori od neovisnosti države i to zahvaljujući ponajviše tehničkim izmjenama izbornog zakona koje su te iste krađe učinile lakšim i provedljivijim.
Baza za transformiranje BiH u iole normalnu i funkcionalnu državu je osiguranje poštenog i transparentnog izbornog procesa, gdje će zakonodavna tijela odražavati volju naroda, što do sada nije bio slučaj.
Nakon prezentiranja novih tehnologija nešto smo optimističniji u poštenije izbore, ali je isto činjenica da ove promjene moraju proći parlamentarnu proceduru, u što iskreno i ne vjerujemo, jer upravo tamo sjede oni kojima izborne krađe odgovaraju i koji su najveći konzumenti isti.

HRS neće sjediti skršteni ruku i čekati odluku Parlamenta BiH, nego će sa svojim partnerima nastaviti okupljati sve veći broj stranaka u ovoj ideji, iz cijele BiH i tako izvršiti pritisak i potaknuti one koje to potezom pera mogu izmijeniti. U BiH se jednostavno mora osigurati pošten izborni proces. To je naša primarna politička borba i od nje nećemo odustati!

Zašto Republikanci?

Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

Republikanski duh znači dosljedno poštivanje načela vladavine zakona, tj. načela po kojem svi, počevši od zastupnika i predstavnika vlasti, pa do naroda moraju biti podređeni istim zakonima. Glavna odlika republikanskog duha je jasno odricanje privilegija i usluga koje moćnici smatraju svojinom i ponudom prijateljima i klijentima. To je temelj svake nepravednosti i korupcije. Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

 

 

Pratite nas:
Slaven Raguz