a

KAKO SE 15 000 HRVATA KAKNJA SAMO PROTJERALO

KAKO SE 15 000 HRVATA KAKNJA SAMO PROTJERALO

Prije točno 29 godina Armija BiH iz Kaknja je protjerala oko 15 000 Hrvata, od ukupno prijeratnih 16 556, što je u postotcima više od 90%. Iza tog protjerivanja ostali su do danas nekažnjeni zločini nad pripadnicima HVO-a i Hrvatskim civilima. U samo jednom danu Hrvati u Kiseljaku su ostali bez svega, a Anica Jurić izgubila je u samo 15 minuta 3 sina i muža.

U drugoj polovici svibnja 1993. godine intenziviraju se sukobi između Hrvata i Muslimana u Kaknju. Najviše sukoba izazvala je 7. muslimanska brigada (popunjena brojnim islamskim borcima iz Afričkih i Azijskih islamskih država) koja je brojnim provokacijama, pucanjima po patrolama HVO-a, skidanjima i paljenjima hrvatskih zastava s institucija, zarobljavanjem i ranjavanjem Hrvata, izazvala sukob koji je eskalirao 9. lipnja 1993.

Najžešći napadi Armije BiH na Hrvate Kaknja bili su 13. lipnja. Brigada Kotromanić HVO-a nije mogla braniti liniju od 39 kilometara i Kakanj je pao. Toga dana se oko 15 000 tisuća Hrvata iz Kaknja povuklo u Vareš. Napad Armije BiH obilježili su i brojni zločini. Valjda je sve to bilo plan buduće građanske države i one ratne krilatice, ”Od Zenice do Kupreških vrata, neće biti Srba ni Hrvata”.
Anici Jurić pred vlastitim očima tog su dana pripadnici Armije BiH ubili trojicu sinova, Stjepana, Ljubomira i Dragana i muža Juru. Za taj zločin do dana današnjega nitko nije odgovarao. Još je tužnija činjenica što Hrvati u BiH nisu u kolektivnu svijest memorirali ime Anice Jurić koja je dala tri sina i muža, kao što je to slučaj s Katom Šoljić u Hrvatskoj koja je za Hrvatsku dala četiri sina.
Kakanj je još jedan dokaz da su iza Armije BiH ostali brojni progoni i etnička čišćenja, kao i brojni zločini nad Hrvatskim vojnicima i civilima. HRS je zbog negiranja i umanjivanja zločina Armije BiH već podnio dvije presude protiv Šefika Džaferovića i Bakira Izetbegovića. Navedene tužbe još uvijek čekaju sudski pravorijek kao i zločini Armije BiH.
Mi se umoriti nećemo, dok nas bude činit ćemo sve da se svi ratni zločini i zločinci procesuiraju, kao i oni koji te iste negiraju ili značajno umanjuju
.
Slavko Zovko

Zašto Republikanci?

Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

Republikanski duh znači dosljedno poštivanje načela vladavine zakona, tj. načela po kojem svi, počevši od zastupnika i predstavnika vlasti, pa do naroda moraju biti podređeni istim zakonima. Glavna odlika republikanskog duha je jasno odricanje privilegija i usluga koje moćnici smatraju svojinom i ponudom prijateljima i klijentima. To je temelj svake nepravednosti i korupcije. Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

 

 

Pratite nas:
Slaven Raguz