a

OLUJA SLOBODE VRIJEDNA

OLUJA SLOBODE VRIJEDNA

U kolektivnoj svijesti hrvatskog naroda riječ Oluja trajno će izazivati ponos i zahvalnost.

Vojno-redarstvena operacija Oluja počela je 4. kolovoza 1995. u rano jutro. Cilj te operacije bio je osloboditi područja Hrvatske na kojoj je bila uspostavljena tzv. SAO Krajina. Dužina bojišnice bila je oko 630 kilometara i predstavljala je jednu od najtežih vojnih operacija u Domovinskom ratu.
Priprema za samu Oluju, koju je predsjednik Tuđman sa svojim najužim ljudima planirao već početkom rata, bile su veoma važne pobjede Hrvatskih snaga u akcijama Cincar, Zima 94, Skok-1, Skok-2 i Ljeto 95. Tim operacijama uspjelo se osigurati sigurno zaleđe, bez kojeg Oluja sigurno ne bi imala takav munjevit uspjeh.
U samoj akciji sudjelovalo je na Hrvatskoj strani više od 150 000 vojnika. MEĐU NJIMA BILI SU I PRIPADNICI SVE ČETIRI BRIGADE HVO-A čije je zasluge u Oluji, ali i prethodnim akcijama prepoznao i nagradio i sam predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.
U VRO Oluja poginulo je više od 200 hrvatskih vojnika i redarstvenika, a oko 1100 ih je ranjeno. VRO Oluja u samo 4 dana oslobođeno je 10.400 kilometara četvornih, od Zapadne Slavonije do Vrlike, što je više od 18% ukupne površine Republike Hrvatske.
Ne treba zaboraviti spomenuti, kao što to radi političko Sarajevo, da je operacijom Oluja završena okupacija Bihaća i time izbjegnuta potencijalna tragedija stanovništva tog dijela BiH.
U akciji Oluja sudjelovao je i 5. korpus Armije BiH, što samo pokazuje da su se i BiH i Hrvatska teško mogla osloboditi zajedničkog agresora bez vojne suradnje, što su između ostalog i potpisali Alija Izetbegović i Franjo Tuđman u Splitu 22. srpnja 1995. Za BiH važno je i to što je Oluja bila preteča, vojnim operacijama Maestral i Južni potez kojima su oslobođeni dijelovi zapadne Bosne.
Ovim putem još jednom želimo se zahvaliti svim braniteljima koji su sudjelovali u pripremama i provedbi VRO Oluja, ali i operacijama prije i nakon nje. Bez njihove žrtve mi danas ne bi baštinili slobodu kakvu imamo. Na nama je da učinimo sve da njihova žrtva ne bude uzaludna, to im dugujemo.
Danas se mi borimo protiv modernih okupacija, nepotizma, korupcije i sličnih društvenih dekadencija koje nagrizaju naš narod kako u BiH, tako i u RH. Mi u toj borbi nećemo odustati jer to dugujemo ljudima koji su ostavili svoje kosti diljem BiH i Hrvatske da bismo mi u slobodi živjeli.
Neka im je vječna slava i hvala.

Drage Hrvatice i Hrvati, ali i svjesni i savjesni Bošnjaci, ponosite se VRO Oluja.

Zašto Republikanci?

Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

Republikanski duh znači dosljedno poštivanje načela vladavine zakona, tj. načela po kojem svi, počevši od zastupnika i predstavnika vlasti, pa do naroda moraju biti podređeni istim zakonima. Glavna odlika republikanskog duha je jasno odricanje privilegija i usluga koje moćnici smatraju svojinom i ponudom prijateljima i klijentima. To je temelj svake nepravednosti i korupcije. Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

 

 

Pratite nas:
Slaven Raguz