a

NAMETANJE CHRISTIANA SCHMIDTA UBIRE PRVE PLODOVE – VLADAJUĆI MISLE KAKO IMAJU SLOBODNE RUKE ZA KRAĐU IZBORA

NAMETANJE CHRISTIANA SCHMIDTA UBIRE PRVE PLODOVE – VLADAJUĆI MISLE KAKO IMAJU SLOBODNE RUKE ZA KRAĐU IZBORA

Kao što je bilo i za očekivati, izmjenama izbornog zakona iz svibnja, a posebno nametanjima Christiana Schmidta, vladajuće stranke, ponajprije SDA i HDZ, dobile su nikada odrješenije ruke za sve vrste malverzacija izbornim procesom i rezultatima. Dok ovi prvi nastupaju sukladno strateškom cilju obespravljivanja Hrvata, ovi drugi za cilj imaju isključivo osiguravanje pozicija. O čemu se radi? Christian Schmidt je svojim nametanjem dao apsolutne ovlasti primarno Središnjem izbornom povjerenstvu (SIP), a sekundarno općinskim i gradskim povjerenstvima (OIP/GIP). Što to u praksi znači, uvjerili smo se posljednjih dana.

Prva je činjenica da SIP mahom odbija prijave iz inozemstva, pogađate, Hrvatima. Kontaktiralo nas je na desetke ljudi koji imaju valjane dokaze o prebivalištu iz inozemstva, kao i važeće identifikacijske dokumente iz BiH, a kojima se odbijaju prijave. Ono što im je, pored valjanosti dokumenata, zajedničko svima njima jeste nacionalnost. Svi su, naime Hrvati. Kontaktirajući SIP rečeno nam je da se „nijedna prijava nije odbila bezrazložno“. Kada smo dokazali da ipak to nije istina, rečeno nam je da „svaka osoba se može žaliti nadležnim pravosudnim institucijama“. Kolika je vjerojatnost da će netko iz Berlina doći u BiH i pokretati tužbe protiv SIP-a? Očigledno je kako je SIP postao alat u rukama probošnjačke politike i kako se nipošto ne radi o neovisnoj instituciji.

Naravno da smo kontaktirali hrvatske predstavnike u ovoj instituciji i predstavnike u vlasti, no njih to ne zanima niti minimalno. Vjerojatno ne računaju previše na glasove iz inozemstva koje oni sami nisu prijavili, najčešće bez znanja prijavljenih, kako to inače biva. Ono što njih, izgleda, jedino zanima jesu malverzacije putem OIP/GIP-ova i priprema krađa na dan izbora.

Prigodom registracija stranaka za izbore, govorili smo o prijavama stranaka koje postoje samo u nekom registru. Niti imaju članova, niti infrastrukture. Isključivi razlog njihove prijave je zauzimanje mjesta u biračkim odborima. Tako su, primjerice, u HBŽ prijavljene 42 stranke! Tu smo se uvjerili u drugu činjenicu manipulacija slijedom Schmidtovog nametanja.

Ogromna većina tih stranaka uopće ne postoji te neće imenovati svoje članove biračkih odbora. Njih će imenovati OIP/GIP-ovi, gdje sjede isključivo stranački ljudi. U konkretnom HBŽ slučaju kojeg smo spomenuli, to su SDA/SNSD i HDZ BiH s priljepcima. Po drugim županijama, osobito onim s hrvatskom većinom, to su bratski podijelile SDA i HDZ. Da stvar bude sigurna, ovih dana oni su u većini općina odradili ždrijeb raspodjele mjesta u biračkim odborima prije samog ždrijeba, a na službenom ždrijebu samo podijelili „rezultate“. Na protivljenje pojedinih stranaka, ponajprije HRS-a, imate pravo jednom pogoditi koji je odgovor u svakoj općini: žalite se nadležnim pravosudnim institucijama.

OIP/GIP-ovi kontroliraju cijeli izborni proces, počevši od raspodjele materijala, do brojanja. Kako smo dobili informacije, već su uloge dodijeljene: zna se gdje će biti koji predsjedavajući biračkog odbora koji će omogućiti ubacivanje listova, zna se ekipa koja će to provesti u djelu, a dodjeljuju se već i uloge onima od maksimalnog povjerenja, koji će morati i po više puta glasovati.

HRS je prikupio sav dokazni materijal i, po procedurama, isti ćemo poslati na adresu SIP-a. Naravno, ne očekujemo da će oni išta po tom pitanju napraviti, jer nisu nikada ranije. No, iste materijale sa svim popratnim dokazima ćemo postali svim veleposlanstvima zemalja PIC-a, kao i OHR-u i ODIHR-u s kojima smo već u kontaktu. U komunikaciji s njima, dogovaramo reviziju rada svakog OIP/GIP-a, kao i nadgledanje njihovog rada putem neovisnih promatrača. Ukoliko bude potrebno, ići ćemo s kaznenim prijavama protiv privatnih osoba kako iz OIP/GIP-ova, tako i onih iz biračkih odbora.

Ono što je sramotno jeste činjenica da je više nego očigledno kako „probošnjački“ blok jednoglasno radi na cilju obespravljivanja Hrvata, zlorabeći ovlasti SIP-a i poklon kojeg su dobili od Schmidta, a da je „perjanicama legitimnosti“ Hrvata važnije malverzacijama osigurati još jedan mandat, umjesto odgovora Sarajevu. Ukrasti i izmanipulirati što više biračke volje svoga naroda gdje su Hrvati u većini, a o poziciji naroda nakon izbora ih uopće nije briga. Zato im je izgleda, od reakcije prema Sarajevu i svemu što rade preko SIP-a važnije spriječiti uspjeh HRS-a na izborima. Ovim putem poručujemo i jednima i drugima: nećete uspjeti! HRS će stati na put i političkom Sarajevu, ali i lupežima iz svoga naroda. HRS je puno jači od onoga što oni misle!

Zašto Republikanci?

Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

Republikanski duh znači dosljedno poštivanje načela vladavine zakona, tj. načela po kojem svi, počevši od zastupnika i predstavnika vlasti, pa do naroda moraju biti podređeni istim zakonima. Glavna odlika republikanskog duha je jasno odricanje privilegija i usluga koje moćnici smatraju svojinom i ponudom prijateljima i klijentima. To je temelj svake nepravednosti i korupcije. Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

 

 

Pratite nas:
Slaven Raguz