a

OSTAVLJENI I ZABORAVLJENI, ALI OPET PONOSNI

OSTAVLJENI I ZABORAVLJENI, ALI OPET PONOSNI

„Neka ide na dušu ovih iz vlasti što smo danas zanemareni i ostavljeni, ali mi znamo za koga i protiv koga smo se borili. Hvala vam što ste došli, vaša mladost ovdje nam je najbolji poklon i daje nam snage da ne gubimo nadu!“
Riječi su ovo predstavnika Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO Herceg Bosne Županije Sarajevo HRS-ovoj delegaciji koju su predvodili, politički tajnik Slavko Zovko i predsjednik O. O. HRS-a Grude Tomo Bandić, na groblju Sveti Josip, na poziv ove Udruge, sudjelovali su u obilježavanju obljetnice sjećanja na branitelje HVO-a Sarajeva. U očima preživjelih branitelja vidljive su bile podijeljene emocije. Sjeta, tuga, pri pogledu na grobove i spomen obilježje poginulih, ali i ponos što su bili tu kada je najviše trebalo.
U kakvoj situaciji se danas nalaze preživjeli branitelji Sarajeva koji su bili dio postrojbi HVO-a, možda ponajbolje govori činjenica da se, dok se u groblju Sveti Josip decentno sjećalo poginulih branitelja, u sarajevskoj vijećnici te iste branitelje huškački prozivalo zločincima. S pravom se ovih dana svi skupa pitamo, jesu li branitelji za ovo ginuli? Za ovu i ovakvu državu?
Nisu! Odgovornost i obveza je sviju nas koji baštinimo ostavštinu naših branitelja da učinimo društvo u kojem živimo društvo utemeljeno na vrijednostima za koje su oni ginuli.
Pokoj vječni neka Gospodin dadne svim poginulim našim braniteljima. Ovim živim, jamčimo i po tko zna koji put ponavljamo: nije i neće biti uzalud. Dok i jedan od nas živi!

Zašto Republikanci?

Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

Republikanski duh znači dosljedno poštivanje načela vladavine zakona, tj. načela po kojem svi, počevši od zastupnika i predstavnika vlasti, pa do naroda moraju biti podređeni istim zakonima. Glavna odlika republikanskog duha je jasno odricanje privilegija i usluga koje moćnici smatraju svojinom i ponudom prijateljima i klijentima. To je temelj svake nepravednosti i korupcije. Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

 

 

Pratite nas:
Slaven Raguz