a

Hoće li HBŽ razvlastiti samu sebe – u pripremi velika izdaja!

Hoće li HBŽ razvlastiti samu sebe – u pripremi velika izdaja!

Koliko puta od strane hrvatskih političkih predstavnika čujemo o razvlašćivanju županija i oduzimanju nadležnosti. Činjenica je da političko Sarajevo ulaže maksimalne napore da se to u jednom trenutku dogodi, kako bi se županijska razina učinila nepotrebnom. No, isto tako činjenica je da prečesto, čisto iz osobnih interesa, u svemu tome im pomažu hrvatski politički predstavnici. Zadnji primjer koji govori u prilog tome je upućivanje u skupštinsku proceduru Zakona o poljoprivrednom zemljištu od strane Vlade Hercegbosanske županije. O čemu se radi?

 

Na inzistiranje načelnika iz reda SNSD-a (Glamoč, Drvar, Bosansko Grahovo), iako je to u suprotnosti s Ustavom i Federalnim zakonom, Vlada HBŽ se namjerava odreći nadležnosti nad poljoprivrednim zemljištem i prebaciti ga na općine. Konkretno, nadležnost nad sklapanjem ugovora o zakupu poljoprivrednog zemljišta se prebacuje s ministra na općinske načelnike. Važno je naglasiti kako je po Federalnom Zakonu sklapanje ugovora o davanju u zakup poljoprivrednog zemljišta u ovlasti resornog ministra poljoprivrede, a ne načelnika općine.

 

Općinski načelnik/gradonačelnik i odabrani ponuditelj sklapaju ugovor o zakupu na temelju odluke o odabiru najpovoljnije ponude na javnom pozivu za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države“. Ovako bi glasio tekst novog zakona. Što u stvarnosti ovo znači najbolje na svojoj koži osjećaju žitelji Glamoča.

 

Na zahtjev SNSD-a, a uz pomoć glasova vijećnika HDZ-a (Marko Damjanović i Ivica Jurić), HDZ 1990 (Antun Zolota) i HKDU (Anto Milošević) načelnik općine je već prepisao milijune kvadrata šumskog zemljišta na općinu Glamoč i sada s njime raspolaže kao privatnim vlasništvom. Jedini koji je bio protiv ove odluke u O.V. je vijećnik HRS-a.

 

Uz to, na isti način i sa istim rukama u zraku donesen je i Pravilnik o dodjeli poljoprivrednog zemljišta gdje se, uz pravo prvenstva koje imaju branitelji, dodalo i pravo prvenstva boraca vojske RS-a.

Pozivamo HDZ BiH, HDZ 1990 i ostale hrvatske stranke koje su podržale ovaj Pravilnik da nam kažu jedan primjer u kojem se u RS-u pogoduje hrvatskim braniteljima, kao što oni pogoduju pripadnicima vojske RS-a u većinski hrvatskoj HBŽ. Ne trebamo ni napominjati kako je sve ovo rezultiralo činjenicom da se u dodjelama pogoduje rodbini i prijateljima vladajućih struktura u općini.

 

HRS, jedini koji je glasovao protiv i protivi se ovakvom načinu raspolaganja javnom imovinom, je pokrenuo inicijativu prema resornom ministarstvu HBŽ-a kako bi se spomenuti Pravilnik stavio van snage, jer je protuustavan i protuzakonit. No, činjenica da je Vlada inicirala spomenute izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu i da doslovno razvlašćuje samu sebe, govori nam kako je i aktualna Vlada HBŽ sudjeluje u međustranačkoj rodbinsko-interesnoj trgovini javnom imovinom.

Hrvati su kroz povijest imali mnogobrojne izdajnike nacionalnih interesa. Svaki hrvatski zastupnik u Skupštini Hercegbosanske županije koji podrži oduzimanje nadležnosti županija, s ciljem da se dodvori SNSD-ovim načelnicima općina, treba se smatrati izdajnikom svoga naroda. Razlog zašto leži u činjenici što će, u slučaju donošenja ovog Zakona, Hrvati Glamoča, Drvara i Grahova ostati bez zemlje.

 

S velikom pozornošću ćemo pratiti donošenje ovog Zakona i detaljno izvijestiti javnost o svemu. Ono što je sigurno jeste da se nećemo umoriti, niti pokolebati. Ukoliko isti prođe, uz kaznene prijave koje ćemo raditi zbog protuzakonitog raspolaganja javnom imovinom i rodbinskim pogodovanjem, ići ćemo i na Ustavni sud kako bi oborili spomenuti zakon.

 

O.O. HRS Glamoč
Predsjednik Perica Grabovac

Zašto Republikanci?

Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

Republikanski duh znači dosljedno poštivanje načela vladavine zakona, tj. načela po kojem svi, počevši od zastupnika i predstavnika vlasti, pa do naroda moraju biti podređeni istim zakonima. Glavna odlika republikanskog duha je jasno odricanje privilegija i usluga koje moćnici smatraju svojinom i ponudom prijateljima i klijentima. To je temelj svake nepravednosti i korupcije. Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

 

 

Pratite nas:
Slaven Raguz