a

ISELJAVANJE HRVATSKIH OBITELJI USKOPLJA RADI OTVARANJA POVRŠINSKOG KOPA RUDNIKA „GRAČANICA – NEĆE IĆI!!!

ISELJAVANJE HRVATSKIH OBITELJI USKOPLJA RADI OTVARANJA POVRŠINSKOG KOPA RUDNIKA „GRAČANICA – NEĆE IĆI!!!

Kad čovjek pomisli da je hrvatska politika u BiH dotakla dno, stvarnost ga demantira. Može dublje! Koalicijski partneri HDZ-SDA planiraju realizaciju otvaranja površinskog kopa rudnika „Gračanica“ u Uskoplju. Ništa sporno reklo bi se, osim činjenice da „radi ekonomskog rasta“ ne planira iseliti hrvatsko naselje Donja Ričice, gdje trenutno živi 70 hrvatskih obitelji, a dodatnih 80 obitelji ima svoje, još uvijek od rata, neobnovljene kuće. Zanimljivo je da je ovaj projekt planiran i spriječen za vrijeme totalitarističke Jugoslavije, a planira se realizirati sada u „demokraciji“. Tipična borba za interese hrvatskog naroda od strane naših političkih elita.

 

Kako bi se razumjeli razmjeri te borbe potrebno je otkriti i neke detalje. Prvi je, naravno, onaj financijski. Zakonom o financijskoj konsolidaciji rudnika, koje je donijela Vlada FBiH rukama i hrvatskih predstavnika, blizu 300 milijuna KM je otišlo za konsolidaciju rudnika, od čega oko 5 milijuna KM rudniku lignita „Gračanica“ u Uskoplju. Uz ovo, ista SDA/HDZ/DF koalicija iz Vlade odobrava dokapitalizaciju ovog rudnika, na osnovu elaborata s kojim se planira proširiti poslovanje na prostor Donje Ričice i Čipuljić-Šumelji, na način otkupljivanja zemlje na navedenim lokacijama, za što je planirano potrošiti dodatnih 8 972 000 KM.

 

„Otkupljivanje“ zemlje znači iseljavanje obitelji koji tu žive, koji bi morali odseliti sa svojih ognjišta. Gle slučaja, sve obitelji hrvatske nacionalnosti. Sve planirano i odlučeno bez provedene javne rasprave i bilo kakvog sudjelovanja predstavnika tih obitelji u cijelom projektu.

 

Naravno da se narod pobunjuje, protivi i ne želi napustiti svoja ognjišta. Kao što smo naveli, trenutno tu živi 70 obitelji s djecom, a oko 80 obitelji nije uspjelo obnoviti svoje kuće baš iz straha od eksproprijacije i prisilne selidbe. Sad dolazimo do onog ključnog momenta. U više navrata predstavnici obitelji koje bi se trebale iseliti kontaktiraju lokalne i županijske političke vođe hrvatskog naroda. Dobivaju odgovor, citiramo: „Rudnik na to ima legitimno pravo, a mi se radi dobrog koalicijskog dogovora ne smijemo miješati.

Drugim riječima, borba za interese hrvatskog naroda u praksi. Ne samo da se hrvatskim rukama i multimilijunskim iznosima financijski konsolidiraju rudnici preko kojih se, po izvješćima Ureda za reviziju, ali i brojnih novinarskih izvješća, financira politička kampanja i koruptivne radnje političkih stranaka, vladajuće hrvatske garniture žele raseliti ono naroda Središnje Bosne što želi ostati, živjeti i raditi u svome domu. Koliko je branitelja palo i krvi proliveno kako bi se očuvala hrvatska naselja u Središnjoj Bosni, da bi se sada u miru za nečije interese prodalo sve. Radi „dobrog koalicijskog dogovora“.

 

HRS stoji uz hrvatski narod Središnje Bosne i ovim putem poručujemo koalicijskim partnerima, NEĆE IĆI! Nećemo dopustiti iseljavanje niti jedne obitelji iz svoga doma i nema tih novaca s kojim ćete uspjeti potkupiti bilo koga kako bi uspjeli u tome. Iskoristit ćemo sve pravne lijekove kako bi spriječili ovaj projekt, a ukoliko pravni lijekovi ne pomognu, budite uvjereni da ćemo naći načina kako vas zaustaviti.

 

 

I.O. HRS Uskoplje

 

Zašto Republikanci?

Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

Republikanski duh znači dosljedno poštivanje načela vladavine zakona, tj. načela po kojem svi, počevši od zastupnika i predstavnika vlasti, pa do naroda moraju biti podređeni istim zakonima. Glavna odlika republikanskog duha je jasno odricanje privilegija i usluga koje moćnici smatraju svojinom i ponudom prijateljima i klijentima. To je temelj svake nepravednosti i korupcije. Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

 

 

Pratite nas:
Slaven Raguz