a

KRIŽANČEVO – POMAŽU LI HRVATSKA ŠUTNJA I NESPOSOBNOST STVARNIM POČINITELJIMA

KRIŽANČEVO – POMAŽU LI HRVATSKA ŠUTNJA I NESPOSOBNOST STVARNIM POČINITELJIMA

Dana 19. 09. 2023. u predmetu Križančevo selo, donesena prvostupanjska presuda protiv optuženog Ibrahima Purića. Budući da se radi o itekako značajnoj presudi, HRS je četiri puta tražio od Suda pristup predmetnoj presudi, na osnovu Zakona o pristupu informacijama. Navodno, presuda još uvijek nije izrađena. Pitali smo i koje je, Predsjednik suda BiH, mjere  poduzeo kako bi se pisana presuda što prije izradila. Na ovo naše pitanje, Sud se u potpunosti oglušio, iako se radi, ponavljamo, o presudi koja je itekako važna za javnost sa svim detaljima i činjenicama koje su utvrđene u njoj.

 

Tekst presude nam je bio potreban kako bi dokazali kako je pravosuđe postalo sredstvo u rukama politike, a Sud BiH samo njihova alatka. Sve ovo što se ovih dana događa u Sudu BiH, s predsjednikom Suda u pritvoru, govori itekako u prilog našoj tezi.

 

Ono što je obveza nas kao nekoga tko se odgovorno bavi politikom je podsjetiti i Sud, ali i cjelokupnu javnost na sljedeće:

Napad i akcija Armije BiH na Križančevo Selo i  Šafradinove kuće  spremana mjesecima unaprijed, čak je taj napad-akcija imenovana „Krvavi Božić“. To nije bio nikakav poraz vojske, kako govori politička bošnjačka duboka država i tom tezom opravdava zločine i mijenja istinu sukladno shvaćanju političkog Sarajeva. To je bio zvjerski masakr nad nedužnim hrvatskim civilima i braniteljima koji su se predali Armiji BiH. Ljudi su mučki ubijani, pojedini su prerezani motornim pilom, nekima su tupim predmetima glave smrskane, nekima su oči vađene, pojedine mrtve su nakon borbe nabijali na kolac i uzdizali da ih vide kako bi demonstrirali „jačinu“  Armije BiH i njenog zvjerstva kako bi se zastrašivali Hrvati i HVO.

 

Epilog svega je da su Sud BiH i Tužiteljstvo  na kraju dali zaštitu za dva izvršitelja kako bi osudili trećeg izvršitelja. Čovjek koji boluje od karcinoma i kome je život okončan, a i on im umalo pobjegao, jer se Sudu BiH ne da napisati presudu. Dakle, sukladno narativnu, političkog Sarajeva prema Sudu BiH nije bilo zapovjednika nije bilo naredbe i nije bilo zapovjedne odgovornosti! Previše politike u jednoj pravosudnoj instituciji.

 

No, one koje smatramo najodgovornijim za politizaciju Suda u cilju promocije velikobošnjačke politike, to je aktualna hrvatska vladajuća politika.

 

Ministri pravosuđa BiH i Federacije BiH, već godinama, sve redom HDZ kadrovi, dugogodišnja ministrica obrane BiH iz Viteza, predsjednici Federacije BiH svi mahom iz HDZ-a, neka nabroje gdje i kad su održali međunarodne referentne: simpozije, konferencije, panele, gdje su akti poslani  Washingtonu, Londonu, Bruxellesu, Berlinu… s kojima upoznaju međunarodne čimbenike i javnost o radu-ne radu pravosuđa BiH i ne procesuiranju zločina nad Hrvatima, gdje su lobisti u gore navedenim centrima moći, kao što godinama obećavaju, gdje se vidi njihov rad isključivo na njima i njihovoj kliki.

 

U VSTV su imenovali predstavnike Hrvata koji su lobirali samo za sebe i svoje, a usputno za one koje SIPA ovih dana uhićuje po Sarajevu. Pa tako da ne bude tu kraj njihovog licemjerja za tužitelja Tužiteljstva BiH postave, tužitelja, koji je bio i tužitelj u najznačajnijem predmetu paradigmi zločina nad Hrvatima u Križančevom Selu. Tužitelja bez ikakvog tužiteljskog iskustva na predmetu koji traži stručnog tužitelja s dugogodišnjim iskustvom na ovakvim predmetima.  Tužitelja čija je jedina referenca prisnost s HDZ-om. Ako izuzmemo slikanje s osuđenim Sanaderom, nema nikakvo iskustvo u tužiteljstvu dok nije zaposlen u njega.

 

Dakle, “duboka bošnjačka država” preko Suda BiH kreira njihovu istinu uz pasivnu-nezainteresiranu pomoć, zvanično postavljenih kadrova HDZ (po kriteriju klijentelizma i nepotizma) koji se samo bore za svoje privilegije, nerad i borbu za položaje.

 

HRS u sljedećem periodu planira veliku akciju prikupljanja potpisa za procesuiranje zločina nad Hrvatima s kojima ćemo ići na Sud i Tužiteljstvo kako bi konačno krenuli raditi svoj posao, a ne bili alat u pisanju neke alternativne povijesti. Posljednjih godina smo pokušali svim drugim pravosudnim sredstvima, prijavama, inicijativama kroz zakonodavne institucije, organiziranjem seminara i tribina, na žalost, nije polučilo nekog uspjeha. Razlog leži u suradnji hrvatskih kadrova u pravosuđu koji neradom i neznanjem surađuju s političkim Sarajevom. Ostalo nam je da, dok su svjedoci još živi, podignemo bilo naroda i javnosti i uraditi pritisak da istina o zločinima nad Hrvatima iziđe na vidjelo, a da stvarni počinitelji i nalogodavci istih osjete pravdu na svojoj koži.

Zašto Republikanci?

Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

Republikanski duh znači dosljedno poštivanje načela vladavine zakona, tj. načela po kojem svi, počevši od zastupnika i predstavnika vlasti, pa do naroda moraju biti podređeni istim zakonima. Glavna odlika republikanskog duha je jasno odricanje privilegija i usluga koje moćnici smatraju svojinom i ponudom prijateljima i klijentima. To je temelj svake nepravednosti i korupcije. Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

 

 

Pratite nas:
Slaven Raguz