a

MINISTARSTVO ZDRAVSTVA FBIH POTVRDILO – ZZO HNŽ, UZ PODRŠKU RESORNOG MINISTARSTVA, OPSTRUIRA ODLAZAK KOD PRIVATNIKA NA TERET ZAVODA

MINISTARSTVO ZDRAVSTVA FBIH POTVRDILO – ZZO HNŽ, UZ PODRŠKU RESORNOG MINISTARSTVA, OPSTRUIRA ODLAZAK KOD PRIVATNIKA NA TERET ZAVODA

Federalno ministarstvo zdravstva, odgovarajući na pitanje zastupnika HRS-a, potvrdilo ono što godinama tvrdimo: nema nikakvih zakonskih prepreka da ljudi idu u privatne zdravstvene ustanove na teret ZZO-a u HNŽ-u, ali i drugim županijama. Uz to, indirektno je potvrđeno kako se radi o izigravanju prava pacijenata od strane ZZO-a HNŽ-a, uz podršku resornog ministarstva ove županije.

 

Već od ulaska u skupštinske klupe, što inicijativama, što prijedlogom izmjena podzakonskih akata, pokušavamo se izboriti da, zbog ogromnih listi čekanja, kao i dugog perioda čekanja na preglede, privatne zdravstvene ustanove mogu raditi preglede i intervencije na teret ZZO-a. Činjenica je da se u HNŽ-u na obične rutinske preglede čeka i do 10 mjeseci, a u nekim slučajevima je to slučaj i kada se radi o hitnim pregledima i intervencijama. S druge strane, u Mostar redovito dolaze pacijenti iz drugih županija na preglede i intervencije, na teret svojih ZZO-a.

 

U više navrata, što ZZO HNŽ-a, što resorno ministarstvo, vadilo se na loše propise i nedefiniranu zakonsku proceduru. Zadnji odgovor kojeg je na naše pitanje dao bivši ministar Opsenica bio je kako su „neusklađene procedure na razini Federacije“ razlog zašto žitelji HNŽ-a ne mogu u privatnika na teret ZZO-a. To je bio razlog našeg upita/inicijative prema ministarstvu zdravstva Federacije. Kako je moguće da pacijenti iz drugih županija redovito dolaze u Mostar kod privatnika na teret ZZO-a, a to nije moguće žiteljima HNŽ-a? Ako je stvar neusklađenosti propisa, kako govore u ministarstvu zdravstva HNŽ, što je potrebno da se isti usuglase?

 

Ministarstvo zdravstva je u svome odgovoru izričito navelo kako se ne radi ni o kakvoj „neusklađenosti propisa“, nego isključivo o volji ZZO-a. Drugim riječima, sada su nam dokumentirali i službeno obznanili kako se radi isključivo o kršenju prava pacijenata od strane ZZO-a, a uz punu podršku ministarstva zdravstva HNŽ-a. Znajući koji novac osiguranici uplaćuju u kase ZZO-a, malo je reći da je sramotno ponašanje vodstva ovog Zavoda koji godinama krši prava tih istih osiguranika. Ne samo to, znajući kako se nerijetko događaju i smrtni slučajevi zbog dugih perioda čekanja, naše mišljenje je kako tu itekako postoji razloga i za pravosudno gonjenje.

 

S ovim dokumentom ministarstva zdravstva Federacije sada imamo crno na bijelo dokument koji govori kako je isključivo do ZZO-a i ministarstva zdravstva HNŽ-a što se krše prava pacijenata u HNŽ-u. Sve ćemo to dodatno ispitati na prvoj sljedećoj sjednici Skupštine HNŽ-a gdje ćemo tražiti očitovanje ne samo vodstva ZZO-a HNŽ-a, nego i resornog ministarstva. S ovime, ne postoji više niti jedna prepreka za konačno ostvarivanje prava pacijenata HNŽ kod privatnih zdravstvenih ustanova u HNŽ-u. Vrijeme je da se s tom diskriminacijom konačno prestane.

Zašto Republikanci?

Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

Republikanski duh znači dosljedno poštivanje načela vladavine zakona, tj. načela po kojem svi, počevši od zastupnika i predstavnika vlasti, pa do naroda moraju biti podređeni istim zakonima. Glavna odlika republikanskog duha je jasno odricanje privilegija i usluga koje moćnici smatraju svojinom i ponudom prijateljima i klijentima. To je temelj svake nepravednosti i korupcije. Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

 

 

Pratite nas:
Slaven Raguz