a

KRIŽANČEVO SELO, SUZA HRVATA SREDNJE BOSNE – 29. GODINA KASNIJE, JOŠ NITKO NIJE ODGOVARAO ZA MASAKAR NAD HRVATIMA

KRIŽANČEVO SELO, SUZA HRVATA SREDNJE BOSNE – 29. GODINA KASNIJE, JOŠ NITKO NIJE ODGOVARAO ZA MASAKAR NAD HRVATIMA

Pred Božić 1993. godine, 22. na 23. prosinca pripadnici Armije BiH počinili su strašan zločin nad Hrvatima Srednje Bosne ubivši 64 Hrvata, civila i pripadnika HVO-a prilikom napada na Križančevo selo.

Samo nekoliko dana nakon što je stigao konvoj pomoći za hrvatsku enklavu u Srednjoj Bosni i dva dana od dogovorenog primirja između HVO-a i Armije BiH uslijedio je iznenadan i snažan napad 22. prosinca 1993. na Križančevo selo koje je kontrolirao HVO. Zbog siline napada napada za vrijeme primirja Križančevo selo palo je isti dan. Selo je spaljeno, vojnici HVO-a i civili ubijeni na pragovima svojih kuća ili zarobljeni.
Križančevo selo bilo je strateški važno u ratu u Srednjoj Bosni jer je bilo nadomak prometnice Vitez – Busovača. Zaposjedanjem tog sela ozbiljno bi se ugrozila obrana Hrvata cijelog tog područja. HVO je već sutradan vratio Križančevo selo, koje su pripadnici Armije BiH za samo jedan dan uspjeli u potpunosti razrušiti i spaliti, kako privatne tako i gospodarske objekte.
Pripadnici HVO-a koji su ušli u selo zatekli su masakrirana tijela, što potvrđuju i kasnije obdukcije stradalih. Pripadnici Armije BiH nisu dozvolili ulazak snaga UN-a u selo nakon zločina, čak su prijetili i oružjem ako pokušaju ući u selo, to također dovoljno govori o veličini zločina kojeg su počinili.
Za ovaj svirepi čin nad 64 hrvatska vojnika i civila Križančevog sela ni nakon 29. godina još nitko nije ni dana proveo iza rešetaka. Pokrenut je postupak prije 4 godine protiv vojnika Armije BiH koji su sudjelovali u tom zločinu, ali ne još uvijek i protiv nalogodavaca.

Ovim putem želimo odati pijetet žrtvama Križančevog sela i obećavamo da ćemo učiniti sve da istina dođe na vidjelo i da oni koji su ovakve zločine radili stanu pred lice pravde. Žrtva Križančevog sela neće i ne smije biti zaboravljena.

Zašto Republikanci?

Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

Republikanski duh znači dosljedno poštivanje načela vladavine zakona, tj. načela po kojem svi, počevši od zastupnika i predstavnika vlasti, pa do naroda moraju biti podređeni istim zakonima. Glavna odlika republikanskog duha je jasno odricanje privilegija i usluga koje moćnici smatraju svojinom i ponudom prijateljima i klijentima. To je temelj svake nepravednosti i korupcije. Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

 

 

Pratite nas:
Slaven Raguz