a

Radite svoj posao, zaključite djeci školsku godinu

Radite svoj posao, zaključite djeci školsku godinu

Izjavom „tko je zatvorio škole, treba ih i otvoriti“, ministar obrazovanja Rašid Hadžović u nekoliko riječi je dokazao krajnju nesposobnost Vlade HNŽ-a u upravljanju korona krizom, potvrdivši naše tvrdnje kako su mjere, poput zatvaranja škola, zabrana kretanja itd., donesene protuzakonito. Budući da se ministar očigledno ne zna ili ne želi baviti svojim poslom, osjećamo potrebu kratko ga podučiti njegovim dužnostima i pozvati da zaključi ovu školsku godinu i nastavne djelatnike, djecu i roditelje oslobodi „on line, viber, whassup“ agonije.

 

Ministar Hadžović, a s njim i Nevenko Herceg kao glavno lice Vlade HNŽ-a, moraju biti upoznati sa Odlukom Ustavnog suda U-29/09 od 28.09.2010. s kojom je Ustavni sud utvrdio kako djelatnost obrazovanja spada u isključivu vlast županija, odnosno ne spada u nadležnost federalne vlasti niti spada u zajedničke nadležnosti Federacije i županija. Drugim riječima, obrazovanje je odgovornost izvršne vlasti županije. Dana 13.03., bez ikakve pripreme, bez za to obvezne provedbe zakonskih procedura, ostavivši i učenike i nastavno osoblje na milost i nemilost samima sebi, naprasno je prekinuta tekuća školska godina. Odluku o prekidu školske godine je, protuzakonito i protuustavno, donijelo neko ad hoc formirano tijelo koje je sebe nazvalo „kriznim stožerom“, po čijoj naredbi, bez ikakvih predradnji i priprema, je tobože postupio ministar koji se očigledno ne voli baviti svojim poslom.

 

Tada smo govorili, a danas ponavljamo, ovoj odluci je moralo prethoditi proces didaktičkih priprema, omogućavanja tehničkih resursa za praćenje nastave, upute o ocjenjivanju i zaključivanju ocjena itd. Sve je ovo izostalo! Nastavno osoblje, učenici i roditelji su ostali prepušteni samima sebi, čime se učenicima prekršilo osnovno ljudsko pravo, a to je pravo na obrazovanje.

 

Koliko je ministar nezainteresiran za svoj posao ponajbolje govori činjenica kako je 16.03. najavio „on line platformu“ za obavljanje nastave, a tek danas 13.05., dakle dva mjeseca nakon prisilne obustave nastave, od škola traži podatak o broju učenika koji nisu u mogućnosti sudjelovati u onome što oni zovu „on line nastavi“. U međuvremenu, velik broj djece, zbog neposjedovanja odgovarajuće opreme, bio je onemogućen u praćenju i ovakvog improviziranog načina nastave, onu djecu koja su mogla pratiti nastavu, doslovno 0/24, od jutra do u noć, se bombardira zadaćama, zadacima, putem komunikacijskih platformi, bez ikakve organizacije i plana; zahtijeva se od djece snimanje kod kuće i slanje video uradaka, što je debelo protuzakonito.

Djeca su najosjetljivija društvena kategorija i najviše su pogođena nestručnošću, korupcijom i katastrofalnim upravljanjem kriznom situacijom od strane onih kojima bi u prvom planu morao biti opći interes. S toga, ne možemo pozvati ministra na ostavku budući da je on u tzv. tehničkom mandatu, ali ga možemo pozvati da se, vjerojatno, prvi put otkada je ministar krene baviti svojim poslom i donese odluku o zaključivanju školske godine.

 

Neka se učenicima zaključe ocjene, prestane sa besmislenim nastavnim improvizacijama i prekine ova agonija. U protivnom, kao dokazani populisti i demagozi, ići ćemo sa još jednom tužbom zbog kršenja ljudskih prava i prava djece na obrazovanje, ne bi li, ako ništa drugo, kao u slučaju protuzakonite zabrane napuštanja mjesta prebivališta, natjerali Vladu i ministra Hadžovića da preko noći krenu raditi svoj posao u skladu sa zakonom.

 

GO Mostar HRS

 

 

 

 

Zašto Republikanci?

Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

Republikanski duh znači dosljedno poštivanje načela vladavine zakona, tj. načela po kojem svi, počevši od zastupnika i predstavnika vlasti, pa do naroda moraju biti podređeni istim zakonima. Glavna odlika republikanskog duha je jasno odricanje privilegija i usluga koje moćnici smatraju svojinom i ponudom prijateljima i klijentima. To je temelj svake nepravednosti i korupcije. Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

 

 

Pratite nas:
Slaven Raguz