a

USVAJANJE ZAKONA O ŠUMAMA FEDERACIJE – HRVATSKIM RUKAMA PREMA GAŠENJU ŽUPANIJA

USVAJANJE ZAKONA O ŠUMAMA FEDERACIJE – HRVATSKIM RUKAMA PREMA GAŠENJU ŽUPANIJA

Na sljedećoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije, koja bi se trebala održati 27.09., velike su vjerojatnosti kako će Parlamentarna većina na čelu sa SDA, HDZ i DF donijeti Zakon o šumama Federacije. Donošenje ovog Zakona biti će neviđen udar na županije, u prvom redu na HBŽ, budući da se s ovim prijedlogom Zakona županije razvlašćuju od nadležnosti nad šumama, glavnina prebacuje na razinu Federacije, a manji dio se prebacuje na općine, uz izmišljanje dodatnih nameta prigodom registracije vozila. Krenimo kronološki.

 

Na inicijativu SDA i njihovog ministra Šemsudina Dedića 13.07.2016. izglasan je Nacrt Zakona o šumama, usvojen, naravno, uz podršku hrvatskih predstavnika u Parlamentu. Nacrt Zakona je naišao na negodovanje kod županijskih tijela vlasti, ne samo s hrvatskom većinom, nego i bošnjačkom. Zašto? Zato što je direktno dirao u nadležnosti županija, centralizirajući na razinu Federacije i Sarajevo nadležnost nad ovim resursom čija se vrijednost mjeri milijardama KM.

 

Tadašnji saziv Odjela za gospodarstvo HNS-a, u travnju 2016. prije usvajanja samog Zakona, jednoglasno je usvojio prijedloge i dopune samog Nacrta Zakona koje su došle iz županija s hrvatskom većinom, a koje su zastupnici stranaka HNS-a koje sjede u Parlamentu FBiH ignorirali te je nacrt usvojen bez ikakvih amandmana. Tekst Nacrta Zakona postao je prijedlog Zakona o šumama koji bi se trebao usvojiti 27.09.2021., nakon što ga je JEDNOGLASNO, dakle i rukama hrvatskih ministara, usvojila Vlada Federacije.

HRS je ovih dana pokušao lobirati kod pojedinih zastupnika hrvatskih stranaka u Federalnom Parlamentu da se amandmanski djeluje i/ili ne podrži ovaj Zakon, jer će se katastrofalno odraziti prvenstveno na HBŽ koja raspolaže najviše sa šumskim resursima. Ne samo da se sa ovim Zakonom provodi davno osmišljeni plan Sarajeva da se županijska šumarska poduzeća ugase i kontrola prebaci u Sarajevo, nego se uvode i novi parafiskalni nameti od 25 KM za sva pravna i fizička lica, prigodom registracije vozila, a s kojima bi se dodatno financijski potpomogla sarajevska administracija.

Koliko visoka cijena bi mogla biti ukoliko se prihvati Zakon o šumama i koliko bi to moglo biti pogubno za županije ponajbolje govori i činjenica kako je isti naišao na porazne ocjene i u samim županijskim strukturama HDZ-a BiH. Primjerice, u službenom očitovanju poduzeća „Hercegbosanske šume“, kojeg potpisuje direktor Branko Ivković, izričito stoji kako se sa ovim Zakonom želi centralizirati sva vlast nad šumama u Sarajevu, kako je isti neustavan i kako je, citiramo: „potpuno neprihvatljiv i eventualno izglasavanje istog bi dovelo do velikih problema u funkcioniranju Hercegbosanske županije“.

Suludo i nevjerojatno nam je, ali ne i iznenađujuće, što legitimni hrvatski predstavnici u vlasti objeručke podržavaju još jedno razvlašćivanje županija. Nije nam iznenađujuće ovo, zato što su samo u ovoj godini vladajuće hrvatske stranke podržale cijeli niz ključnih poteza bošnjačke politike koji su išli u cilju razvlašćivanja županija, poput izglasavanja izmjena Zakona o poljoprivrednom zemljištu, tobožnje odluke o konstitutivnosti Srba u HNŽ-u, usuglašavanja pedagoških standarda sa zahtjevima neustavnog Ministarstva obrazovanja Federacije itd.

 

Toliko o borbi za hrvatske nacionalne interese. Umjesto da se bori za širenje županijskih ovlasti u oblasti šumarstva, donošenju županijskog Zakona u šumama za HNŽ, županiji gdje je i najveći kriminal u ovoj oblasti, po tko zna koji put politički predstavnici hrvatskih stranaka na razini Federacije za mali novac postaju samo pijuni u igri bošnjačke politike. Sutra, kada dođu izbori, pozivati ćete na zajedništvo i jedinstvo protiv te iste bošnjačke politike. E neće ići ovaj put. Neka vas je sram što prodaste u miru ono sve za što je nekad netko ginuo u Domovinskom ratu.

 

HRS

 

Zašto Republikanci?

Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

Republikanski duh znači dosljedno poštivanje načela vladavine zakona, tj. načela po kojem svi, počevši od zastupnika i predstavnika vlasti, pa do naroda moraju biti podređeni istim zakonima. Glavna odlika republikanskog duha je jasno odricanje privilegija i usluga koje moćnici smatraju svojinom i ponudom prijateljima i klijentima. To je temelj svake nepravednosti i korupcije. Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

 

 

Pratite nas:
Slaven Raguz