a

Zašto HRS u Saboru RH i što ćemo tamo raditi?

Zašto HRS u Saboru RH i što ćemo tamo raditi?

Čekali smo službeni početak kampanje za izbore u Republici Hrvatskoj, kako bi dali odgovore na neka pitanja i kako bi našim glasačima i simpatizerima predstavili naše planove u Saboru Republike Hrvatske.

Zašto Sabor RH?

Zato što Sabor Republike Hrvatske nije samo najveće zakonodavno tijelo Hrvatske, nego i Sabor svih Hrvata u svijetu. Zato što smo dobili mogućnost političkog djelovanja na najvećoj političkoj pozornici Hrvata gdje možemo dati svakome do znanja kako Hrvati u BiH imaju političku alternativu sačinjenu od mladih, obrazovanih, beskompromisnih i hrabrih ljudi. Od Hrvatske ćemo stvoriti najjačeg bratskog partnera koji će voditi proaktivnu politiku s fokusom na Hrvate u BiH, a ne s fokusom na politiku Bruxellessa prema Hrvatima u BiH.

Zašto sada Sabor RH?

Došlo je vrijeme da netko konačno stane u kraj nesposobnosti, licemjerstvu, korupciji, klijentelizmu, nepotizmu i mentalnom komunizmu aktualnog političkog vodstva Hrvata u BiH. Vrijeme je da na scenu stupe hrvatski domoljubi koji neće zbog osobnog materijalnog probitka prodavati nacionalne interese. Vrijeme je da netko dadne jasne odgovore politici Sarajeva i Banja luke te znanjem, strukom i dosljednošću usprotivi se pristranoj politici međunarodne zajednice koja je jedan od glavnih generatora krize u BiH. Hrvatska je članica EU i NATO-a, njenu snagu diplomacije ćemo upregnuti za obranu interesa Hrvata u BiH i u svijetu.

Zašto Most Nezavisnih lista?

Most se za ovaj izborni ciklus pojačao ljudima koji istinski razumiju političku složenost BiH, ponudivši dugoročno partnerstvo HRS-u, kao stranci koja je svojim radom pokazala dosljednost i beskompromisnost u zaštiti hrvatskih interesa. Suradnjom Mosta i HRS-a stvorit će se jedna koherentna nova snaga u politici Hrvata općenito koja će konačno u ropotarnicu povijesti poslati političku komunističku ostavštinu. Nova snaga sačinjena od mladih ljudi koji će vratiti dostojanstvo hrvatskome narodu i onaj ponos koji nas je krasio tijekom Domovinskog rata.

Što u Saboru?

Dokinuti milodare tobožnje pomoći Hrvatima u BiH i strateški pristupiti izgradnji komplementarne gospodarsko-ekonomske i političke suradnje, na način:

  • Financijske potpore za posebne potrebe i projekte od interesa za Hrvate izvan Republike Hrvatske usmjeriti na razvojne projekte (npr. izgradnja optičkih insfrastrukturalnih mreža u općinama koje to nemaju, međužupanijska suradnja po pitanju zaštite zemljopisnog porijekla proizvoda poput vina, mliječnih proizvoda i sl., omogućavanje preferencijalnog trgovinskog tretmana tih proizvoda od strane RH, itd.), kreiranje Fonda za liječenje hrvatskih državljana iz BiH, a čije troškove liječenja ne mogu plaćati ZZO, financiranje projekata koji će govoriti o hrvatskim žrtvama Domovinskog rata u BiH, kroz unapređenje rada Hrvatskog dokumentacijskog centra, radi iznošenja istine o Domovinskom ratu u BiH itd.;

  • Uraditi financijsku reviziju pomoći Sveučilištu i SKB Mostar, kako bi se uvidjelo je li novac namjenski utrošen, je li se troši transparentno, pa tek onda definirati financiranje ovih dviju institucija iz proračuna RH;
  • Ojačati prekograničnu suradnju kroz korištenje EU fondova, uraditi izmjene i dopune sporazuma o između RH i BiH o pograničnom prometu: povećanje površine pograničnog područja na 30 km, uklanjanje diskriminatornih administrativnih barijera i jednostavnije dobivanje pograničnih propusnica, preimenovanje pojedinih graničnih prijelaza (npr. Vukov klanac kod Neuma) u granične prijelaze za međunarodni promet, međudržavnim sporazumom ukloniti administrativne barijere i olakšati Hrvatima porijeklom iz BiH i iseljeništva rješavanje imovinsko-pravnih problema u BiH, itd.
  • Izboriti se da HEP isplati dugove i krene redovito plaćati naknadu za korištenje Buškog jezera. Novac koji se mora iskoristiti isključivo za infrastrukturalne projekte u HBŽ;
  • Izmjene Zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske: ovaj Zakon je potrebno reformirati kako bi prestao biti skup lijepih želja i postao zakonski okvir koji će vratiti dostojanstvo hrvatskom narodu koji živi izvan Domovine. Zakonom se mora olakšati stjecanje hrvatskog državljanstva za osobe koje vuku hrvatsko porijeklo u drugom i trećem koljenu, mora se potencirati i stipendirati učenje hrvatskog jezika djeci hrvatskih iseljenika (kopirati model Goethe Instituta i po tom modelu formirati „Institut Marulić“, itd.), definirati način uvođenja elektroničkog/dopisnog glasovanja za Hrvate van Domovine;
  • Potaknuti Tužiteljstvo RH za pokretanje pravosudnih procesa protiv oficira Armije BiH koji su zapovijedali u zonama odgovornosti gdje su počinjeni masovni zločini nad Hrvatima, a koji su tijekom agresije na Republiku Hrvatsku bili visokorangirani časnici JNA. Za svoja djela moraju odgovarati!
  • Osigurati pravnu pomoć optuženim braniteljima HVO-a kroz stvaranje fonda za financiranje troškova obrane;
  • Kreiranje posebnog fonda za obnovu uništenih obiteljskih kuća i održivi povratak prognanih Hrvata na sva područja BiH;
  • Graditi hrvatsko kulturno zajedništvo i domoljublje sa svim Hrvatima u svijetu

Zašto glasovati za nas?

Zato što smo u našem dosadašnjem političkom i institucionalnom djelovanju djelima pokazali da smo nepotkupljivi, beskompromisni, iskreni domoljubi i baštinici žrtve naših branitelja i njihovih obitelji. Zato što uistinu gradimo društvo po mjeri čovjeka. Zato što nismo ovisni o ničemu i ne služimo nikome, osim svome narodu. Zato što znamo kako je najveći problem hrvatskoga naroda mentalni komunizam koji je identičan svugdje, bez obzira na stranačke boje i nijanse. Zato što ćemo tomu stati u kraj!

 

 

Zašto Republikanci?

Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

Republikanski duh znači dosljedno poštivanje načela vladavine zakona, tj. načela po kojem svi, počevši od zastupnika i predstavnika vlasti, pa do naroda moraju biti podređeni istim zakonima. Glavna odlika republikanskog duha je jasno odricanje privilegija i usluga koje moćnici smatraju svojinom i ponudom prijateljima i klijentima. To je temelj svake nepravednosti i korupcije. Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

 

 

Pratite nas:
Slaven Raguz